Lijnbaan Rotterdam


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Syntrus Achmea Real Estate & Finance

Architect:

Mei architects and planners

Hoofdaannemer:

J.P. van Eesteren

Bouwmanagement:

Mulder Projectadvies B.V.

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2014 - 2018

Oorspronkelijk bouwjaar:

1953

Locatie:

Rotterdam

Beeldmateriaal:

Historische foto: Stadsarchief Rotterdam, fotograaf Ary Groeneveld

De luifels van de winkelpanden aan de Lijnbaan blok A maken onderdeel uit van het Rijksmonument ‘Lijnbaancomplex’, met monumentnummer 530604. De winkelpanden in de Lijnbaan omgeving zijn in de jaren ’50 door Van den Broek en Bakema ontworpen. De Lijnbaan is de eerste winkelpromenade in Nederland en zelfs de eerste autovrije winkelpromenade van de wereld. De uiteindelijke oplevering van het winkelgebied was op 9 oktober 1953.

De bestaande luifels zijn in de jaren ’90 verbouwd, waarbij de luifels zijn verlengd met een staalconstructie. De luifels waren gedateerd en vertoonden lokaal schades. In de 2010 periode is vanuit Achmea, grotendeels eigenaar van de Lijnbaan omgeving, het initiatief gekomen om de bestaande luifels te restaureren naar zijn oorspronkelijke staat. Dit betekent dat de verlenging van de staalconstructie met glazen bekapping verwijderd worden en dat de luifels opnieuw bekleed worden met hout.

Pieters Bouwtechniek heeft samen met MEI architecten en J.P. van Eesteren de bestaande ophangconstructies van de luifels geïnspecteerd en geadviseerd wat de herstelwerkzaamheden zijn. De Lijnbaan omgeving bestaat uit de panden aan de Lijnbaan en Korte Lijnbaan en zijn opgedeeld in blokken A, B en C.

Waar nodig zijn de bestaande ophangconstructies versterkt en plaatselijk vervangen. Vervolgens zijn de luifels bouwkundig afgewerkt volgens de oorspronkelijke situatie aan de hand van archieftekeningen en archieffoto’s. De richting van de houten van de luifels varieert. Aan de onderzijde van de luifels is het legplan van de houten delen haaks op de winkelgevel. Aan e onderzijde van oversteekluifels zijn parallel aan de winkelgevels.

Op 21 november 2018 zijn de luifels van Blok A feestelijk opgeleverd. Eind 2018 begint de start van de restauratie van de luifels van Blok B, het resterende deel van de Lijnbaan. Daaropvolgend zullen de luifels van Blok C, de Korte Lijnbaan, gerestaureerd worden.