Schiecentrale Fase 4A


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

OBR Rotterdam

Architect:

Mei architects and planners

Hoofdaannemer:

Visser&Smit bouw, Papendrecht

Installatie adviseur:

Deerns

Bouwmanagement:

Triplan Raadgevende ingenieurs

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2002 - 2007

Omvang:

10500 m2 BVO

Locatie:

Rotterdam

Beeldmateriaal:

Rob Hoekstra | Pieters Bouwtechniek

De Schiecentrale Fase 4A (ook wel Kraton 230) maakt onderdeel uit van de herontwikkeling van de Schiecentrale aan de Rotterdamse Lloydstraat. Het gebouw, wat inmiddels de naam Kraton 230 draagt, is het nieuwe onderkomen van radio- en televisiezender RTV Rijnmond. Naast RTV Rijnmond zijn ook nog andere bedrijven uit de audiovisuele sector in het gebouw gevestigd. 

Het gebouw heeft een betonnen parkeerkelder met daarboven een stalen hoofddraagconstructie van kokerkolommen en hoedliggers die kanaalplaatvloeren dragen. De stabiliteitskern en de stabiliteitswand zijn uitgevoerd in beton. 

Aan de voorzijde van het gebouw is een grote open entreeruimte. De kantoorverdiepingen boven deze entreeruimte steunen op twee zware V-vormige staanders opgebouwd uit HD400x400x818 profielen die in de entreeruimte staan. Op de V-staanders liggen twee stalen vakwerken van 45m lang en 2 verdiepingen hoog, die de bovenliggende vloeren dragen. 

De vakwerken zijn opgebouwd uit HE-profielen met zware boutverbindingen ter plaatse van de knopen. De staalconstructie is volledig in het zicht, wat het gebouw van binnen een stoer en industrieel karakter geeft. Om trillingshinder in het naastliggende bestaande gebouw uit 1910 te voorkomen zijn voor de fundering grondverdringende schroefpalen (Fundex palen) toegepast.