Schiecentrale Fase 4B


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

OBR Rotterdam, Woningstichting PWS, Proper Stok Woningen

Architect:

Mei Architecten en stedenbouwers

Hoofdaannemer:

Besix

Installatie adviseur:

Grontmij Bravenboer & Scheers

Bouwmanagement:

BOAG

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2004 - 2008

Omvang:

55000 m2 BVO

Locatie:

Rotterdam

Beeldmateriaal:

Jeroen Musch | Pieters Bouwtechniek

Schiecentrale Fase 4B is samen met Schiecentrale Fase 4A het laatste onderdeel van de herontwikkeling van de vroegere Schiehavencentrale en omgeving. Het project herbergt kantoorruimten, woningen, woonwerkunits, een vierlaagse parkeergarage (400 parkeerplaatsen), een gymzaal, een supermarkt en een semi-publiek dek van 3000 m2 met zonneterras, speelplaats en tribune. 

De combinatie van functies en de ligging naast bestaande historische bebouwing maakt het een constructief complex project. Blikvanger van het project is de hoogbouwschijf van ruim 50m hoog en 130m lang die pal naast de bestaande bebouwing is geplaatst. De hoogbouw staat op ‘poten’ waardoor onder het gebouw een promenade kan lopen die diverse gebouwdelen en de bestaande bebouwing ontsluiten. De hoofddraagconstructie bestaat uit betonnen kolommen, liggers en vloeren. Hiermee zijn volledig vrij indeelbare verdiepingen gecreëerd waarmee voldaan is aan de doelstelling van de opdrachtgevers om een flexibel gebouw te realiseren waarin verschillende programmaonderdelen inwisselbaar zijn. De verdiepingen zijn toegankelijk door galerijen die zijn bekleed met geweven RVS doek. Aan de galerijen hangen bergingen, die direct tegenover de voorduer zijn gesitueerd. Aan de havenzijde heeft de hoogbouw een volledig glazen gevel die een adembenemend uitzicht over de nieuwe Maas geeft. Deze gevel is volledig te openen.
Het project is door het ontwerpteam, met Pieters Bouwtechniek als constructeur, tot en met VO+ uitgewerkt en daarna als design en construct opgave aanbesteed. Na de aanbesteding is de beoogde kwaliteit door de opdrachtgever gewaarborgd door kwaliteitscontrole middels maandelijkse audits. Pieters  heeft in dit proces namens de opdrachtgever opgetreden als supervisor van de (hoofd-)draagconstructie. Hierbij is er op toegezien dat er een  constructie met voldoende kwaliteit en veiligheid is gebouwd.