MFA Safari (Bisonspoor)


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Gemeente Maarssen vertegenwoordigd door Convisie

Architect:

AGS Architekten en Planners

Installatie adviseur:

Braaksma Consultants

Bouwmanagement:

Convisie

Hoofdaannemer:

de Vries en Verburg

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2010 - 2013

Omvang:

15000 m2 BVO

Locatie:

Maarssen

Het project MFA Bisonspoor te Maarssen bestaat uit de nieuwbouw van een sportcomplex met twee zwembaden, een kinderbad, een sporthal, een bibliotheek, een jongerencentrum en boven de bibliotheek appartementen.

Het appartementenblok met 45 appartementen bestaat uit vijf bouwlagen boven de begane grond en de eerste verdieping.Het zwembad bestaat uit een in het werk gestorte betonbak. De begane grondvloer en de vloer rondom de zwembaden bestaat uit een breedplaatvloer en een kanaalplaatvloer met gewapende druklaag. De vloer van de sporthal is uitgevoerd als in het werk gestorte vloer en de kleedruimtes zijn opgebouwd uit een kanaalplaatvloer met een gewapende druklaag. De bovenbouw van de sporthal bestaat grotendeels uit een staalconstructie met een stalen dak van geperforeerde dakplaten. Op het dak kan een lichte sedumlaag worden aangebracht van ca 40 a 50 kg/m2. De verdiepingsvloer bestaat uit een kanaalplaatvloer met een gewapende druklaag op stalen liggers. Het dak tussen de sporthal en het zwembad is uitgevoerd middels kanaalplaten om de installaties te kunnen dragen.

Het volume waarin zich de entree van het complex, het appartementengebouw en de bibliotheek bevindt, is gedilateerd van het sportcomplex. De begane grondvloer bestaat uit een kanaalplaatvloer op betonbalken. In verband met de gewenste open structuur van de entree en de bibliotheek is hier een kolommenstructuur toegepast die de vloeren van de bovenbouw dragen. Het gebouw wordt gestabiliseerd middels betonwanden en betonkernen. De vloeren van de eerste en de tweede verdieping bestaan uit breedplaatvloeren met verzwaarde stroken. De appartementen worden gedragen door betonwanden met eveneens breedplaten. In verband met het geluid is gekozen voor een breedplaatvloer met een minimale dikte van 300 mm. Ter plaatse van de entree van het gebouw staat een zware kolom die de bovenbouw draagt. De krachten vanuit de wanden van de bovenbouw worden via een transferconstructie (dikke betonplaat) naar de kolom geleid.