De Verkenner


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Mitros

Architect:

Mei architects and planners

Hoofdaannemer:

Era Contour

Installatie adviseur:

Peutz/J. van Toorenburg B.V.

Bouwmanagement:

Mitros

Bouwfysica:

Peutz

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2008 - 2016

Omvang:

12500 m2 BVO

Locatie:

Utrecht

Beeldmateriaal:

Mei architects and planners - Ossip van Duivenbode, Jeroen Musch

De Verkenner omvat een woongebouw van 17 verdiepingen met een hoogte van 51 meter boven maaiveld. De onderste 3 verdiepingen bieden ruimte voor woon-werkunits. Grenzend aan de hoogbouw is een laagbouw van 3 verdiepingen met zorgwoningen voor autistische jongeren. Hoogbouw en laagbouw vormen samen U-vorm. In het door de U- omsloten gebied ligt een half-verdiepte ruimte met bergingen. Het dak van de bergingen is een dek dat deels dient als tuin voor de woon-werk units. De hoofdraagconstructie is uitgevoerd in betonnen in het werk gestorte wanden en breedplaatvloeren. De stabiliteit van de hoogbouw wordt verzorgd door een kern en stabiliteitswanden in de uiteinden van de aangrenzende beuken. De laagbouw en bergingen zijn los gehouden van de hoogbouw en apart gestabiliseerd.

Het gebouw heeft diverse constructieve uitdagingen doordat de hoogbouw bestaat uit drie programma’s die op elkaar zijn gestapeld. Elk van deze programma’s heeft een andere stramienmaat waardoor de dragende wanden niet boven elkaar staan. De stramienverspringing op de 4e verdieping is opgelost door de bovenliggende wanden op kolommen te plaatsen en de onderste drie lagen een aparte draagconstructie te geven. De bovenste stramienverspringing op de 11e verdieping is opgelost met een dikke betonvloer van 1,0m dik. Opvallend is ook dat de wand die rust op deze 1,0m dikke vloer maar liefst 10 meter uitkraagt.

Bijzonder aan het gebouw zijn daarnaast de zeer slanke UHSB balkons met een dikte van 70-120mm die maar liefst drie meter uitkragen. Ook opvallend is de gevel aan de straatzijde. Deze gevel is uitgevoerd in prefab betonnen sandwich panelen van 2 verdiepingen hoog waarvan het buitenblad dragend is. De balkons aan deze gevel zijn na het plaatsen van de gevel aangebracht. Dit is mogelijk door de toepassing van balkons met Normteq nokken.

Tektoniek schreef een artikel over De Verkenner.

De Verkenner won een internationale Architectuur en Design prijs: de Archmarathon Award 2017 in de categorie Mixed Use & Residential Buildings