Roeterseiland


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Universiteit van Amsterdam

Architect:

Allford Hall Monaghan Morris LLP Architects, Londen; ZZDP-architecten, Amsterdam

Installatie adviseur:

Ingenieursburo Linssen

Bouwmanagement:

Royal Haskoning, Nijmegen

Hoofdaannemer:

BAM Utiliteitsbouw, Amsterdam

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2007 - 2015

Omvang:

60000 m2 BVO

Locatie:

Amsterdam

Beeldmateriaal:

Allford Hall Monaghan Morris LLP Architects, Londen en Pieters

Drie van de gebouwen van het Roeterseilandcomplex van de Universiteit van Amsterdam (gebouw A, B en C), in de binnenstad van Amsterdam, worden verbouwd en klaargemaakt voor gebruik door nieuwe faculteiten. Gebouw C, dat over de Nieuwe Achtergracht heen ligt en steunpunten midden in de gracht heeft, wordt grotendeels gesloopt en vervangen door een nieuw gebouw dat de gracht zonder tussensteunpunten overspant. Deze overspanning wordt gerealiseerd door middel van een kokerligger van voorgespannen beton. Hier bovenop komt een betonconstructie met hetzelfde stramien als het bestaande gebouw; onder de kokerligger wordt een vloer gehangen. De gebouwen A en B worden gestript tot op de betonconstructie. In deze constructie worden nieuwe sparingen gemaakt en oude dichtgezet en er worden nieuwe collegezalen gebouwd. Aan gebouw A wordt extra volume toegevoegd waarin deze zalen passen, bij gebouw B wordt de laagbouw gesloopt tot op de kelder, zodat hier vier collegezalen kunnen worden ingepast. Tussen gebouw A en B wordt een nieuwe entreehal gebouwd.

In het kader van Duurzaam Bouwen wordt er gebruik gemaakt van de Dubo-lijst; twee van de drie gebouwen worden gerenoveerd in plaats van gesloopt en opnieuw opgebouwd en er worden bronnen geslagen voor warmte-/ koudeopslag.

Specifiek voor dit ontwerp zijn de voorgespannen kokerligger van 40m over de gracht en het feit dat de gehele staalconstructie van een van de collegezalen op veerboxen staat om trillingsoverdracht/ geluidsoverlast vanuit de installatieruimte daaronder te voorkomen. Verder worden van drie collegezalen de vloeren op dempers op de staalconstructie gelegd om trillingsoverdracht en daarmee geluidsoverlast te voorkomen.