Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR)


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Nationaal Lucht- en Ruimtevaart Laboratorium

Architect:

INBO/Wessel de Jonge

Installatie adviseur:

Valstar Simonis Raadgevende Ingenieurs

Bouwmanagement:

Royal Haskoning

Bouwfysica:

DHV

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2014 - 2016

Omvang:

13000 m2 BVO

Locatie:

Amsterdam

Beeldmateriaal:

© 2016, JDVF

Het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) is gevestigd in Marknesse en Amsterdam. Op beide locaties is de huisvesting vernieuwd. Het gaat hier om de renovatie en modernisering van de monumentale gebouwen op de locatie in Amsterdam. Hier zijn ook oude gebouwen gefaseerd gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw.

Er is na de renovatie ruimte voor circa 450 werkplekken in het kantoorgedeelte. In het faciliteitengedeelte huisvesten de onderzoeksruimten, test- en simulatiehallen, werkplaatsen e.d. 

Gezien de technische staat van de drie monumentale gebouwen, werden deze maximaal ‘kaal gestript’ en vervolgens gerenoveerd. Het ontvangstgebouw werd in ere hersteld en heeft nu een kantoorruimte, een museaal gedeelte en een auditorium. 

In twee andere monumentale gebouwen bevinden zich nu respectievelijk werkplaatsen en kantoorruimten, en een restaurant aangevuld met ruimtes voor bijeenkomsten. 

Een meer recent gebouw (bouwjaar 1998) werd losgemaakt van het aanliggende gebouw. Vanwege reeds gerealiseerde renovaties behield dit gebouw het grootste gedeelte van de technische installaties en met minimale aanpassingen is de gewenste functionaliteit gerealiseerd. 

De twee simulatiehallen (GRACE en FSTD) kwamen in een geheel nieuw gebouw met het daaraan gekoppelde gebouw. Hierin bevinden zich de meeste speciale technische voorzieningen ten behoeve van de diverse afdelingen.