Parkeergarage blok 11


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Gemeente Almere

Architect:

MEI Architecten Rotterdam

Hoofdaannemer:

TBI Koopmans Bouw Apeldoorn

Bouwmanagement:

Gemeente Almere

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2007 - 2009

Omvang:

14500 m2 BVO

Locatie:

Almere

Voor het nieuwe centrum van Almere Buiten ontwierp Mei een markante parkeergarage. De schil van het gebouw bestaat uit 1.200 geperforeerde en geprofileerde RVS-panelen met daarop een afbeelding van een tuinkabouter voor een rietkraag. 

De constructie is opgebouwd uit een draagconstructie van kanaalplaatvloeren met een gewapende druklaag. De hoofddraagconstructie wordt gevormd door geïntegreerde vloerliggers en stalen kolommen. Tussen de stramienen A en B ontstaat een parkeertravee met een breedte van ongeveer 16 meter. Tussen de stramienen B en C is een hellingbaan gesitueerd over de lengte van het gebouw. Hierdoor ontstaat een helling waar ook op geparkeerd kan worden. De parkeergarage bestaat uit 5 lagen met een hoogte van 14 meter. In de garage zijn twee trappenhuizen opgenomen.

Door het toepassen van geïntegreerde liggers en het toepassen  van een hoge staalkwaliteit voor de stalen kolommen blijven de afmetingen beperkt waardoor een slank beeld ontstaat. Bijkomend voordeel van geïntegreerde liggers is de brandwerendheid. Doordat de ligger in beton is ingepakt behoeft deze maar aan een enkele zijde tegen brand te worden beschermd. Gezien de lengte van de overspanningen is ervoor gekozen om de liggers als doorgaand uit te voeren. Doorgaande uitvoering van de liggers heeft een gunstige invloed op de sterkte, stijfheid en samenhang van de constructie.