The Money Wheel


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Raadgevend ingenieursbureau ir. T. Tukker (later Pieters Bouwtechniek Amsterdam)

Opdrachtgever:

Rijks Gebouwen Dienst

Architect:

Jeroen Henneman

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

1995 - 1996

Locatie:

Amsterdam

'The Money Wheel'  op het dak van het Belastingkantoor langs de A10 is een bijzonder markeringspunt. Van ver te zien ‘aankomen’, van vorm veranderend bij nadering, om vervolgens boven het autodak uit zicht te verdwijnen.

The Money Wheel is negen meter en staat op een gebouw van 85 meter hoog. Eén van de twee 120 meter hoge hijskranen van Europa moest worden ingehuurd om de klus te klaren. Het beeld staat op een sokkel achter de borstwering op een draglinelager, zodat voor onderhoud het beeld boven het dak gedraaid kan worden. Hierdoor lijkt het wiel op de rand te staan.

The Money Wheel is eigenlijk een munt en die as erdoorheen is om het beeld de grootste optische werking te geven. Of, zo zegt kunstenaar Jeroen Henneman zelf: 'Het is gewoon een mooi ding'.

Henneman noemt dit type werk een staande tekening. Net als zijn kunstwerken Kruis en Doos. The Money Wheel was de eerste staande tekening op een dak van Jeroen Henneman. De originele neon-verlichting is inmiddels vervangen door led-verlichting.

Het beeld is geplaatst op vrijdag 6 december 1996, en staat dus al bijna  25 jaar op het dak.

(Bron: buitenbeeldinbeeld.nl)