Rond door Recht


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Kunststichting Sint-Oedenrode; Waterschap de Dommel

Architect:

Lucas Lenglet, Amsterdam

Hoofdaannemer:

Baaijens, Oss

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2011 - 2011

Locatie:

Sint-Oedenrode

De uitkijktoren ‘Rond door Recht’ is een nieuwe toevoeging aan het Brabants Landschap rond Sint Oedenrode. Om de ontwikkeling in zuiveringstechniek en de integratie met het landschap te verduidelijken gaf het waterschap aan Lucas Lenglet opdracht voor een sculptuur die bezoekers een duidelijk beeld moet geven van de zuivering en zijn omgeving.

Lucas ontwierp hiervoor een transparante toren met een uitkijkplatform. De 15 meter hoge toren ligt in een boerenlandschap. De toren is een open constructie die refereert aan het coulisselandschap met zijn halfopen vergezichten, boomclusters en vloeiend grasland. De hoogte van de bomen in de omgeving komt in de toren terug. Met zijn voeten staat de toren in de afvloeistromen van de waterzuivering. Bij hoog water stroomt de nabijgelegen rivier de Dommel langs en onder de toren.

Om een duurzaam en onderhoudsvrij kunstwerk te maken is deze uitgevoerd in CorTen staal. Een staalsoort die heel langzaam roest. Aan het oppervlakte ontstaat in de loop van de tijd een donkerbruin patina, dat verdere roestvorming tegengaat. In de loop van de tijd gaat de textuur over van een glad, stalen aanzicht naar een meer aardse donkerbruine, ruwe huid.

De toren krijgt zijn ronde, cilindrische, vorm door schuin staande kolommen. De ronde vorm komt terug voort uit de vorm van de bomen en de zinkbassins. De kolommen hebben een driehoekige doorsnede en zijn gemaakt uit 3mm dikke staalplaat. De platen zijn gezet en op de naden tot een gesloten doorsnede gelast. De kolomdoorsnede vormt hiermee een mooi, hard contrast met de vloeiende vorm van de toren als geheel en versterkt de sculpturale kwaliteit.

Vijf lagen van drie meter hoge ringen met verschillende diameters zijn gestapeld tot de volle hoogte van 15m. Op 9 meter hoogte is een uitkijkplatform gemaakt. Om op deze hoogte te komen zijn drie paar trappen gehangen aan het platform. De trekstangen vormen hierbij samen met horizontale strippen de balustrades om te voorkomen dat bezoekers naar beneden vallen. In het dek van het platform zijn met een lasersnijder driehoeken uitgesneden. Deze geven als de zon er op valt een schaduwpatroon dat lijkt op de schaduwen van blaadjes aan een boom.