Rise Residences Sorghvliet


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

De Maese

Architect:

Architectenbureau Filip Mens

Installatie adviseur:

Reuter Technisch Adviesbureau

Bouwfysica:

Buro Bouwfysica

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2016 - 2017

Oorspronkelijk bouwjaar:

1965

Omvang:

3250 m2 BVO

Locatie:

Den Haag

Beeldmateriaal:

De Maese Projecten B.V.

In opdracht van De Maese ontwierp architectenbureau Filip Mens een plan om het bestaand karakteristiek kantoorgebouw uit 1965 te transformeren tot een woongebouw met 21 luxe appartementen: Rise Residences Sorghvliet. 

Het gebouw bestaat uit een betonnen casco met granieten gevelstroken. Aan de zuidgevel krijgen de appartementen een flinke buitenruimte door het ophangen van uitkragende terrassen aan de bestaande constructie. Door het toepassen van een lichte staalconstructie wordt de bestaande constructie niet te zwaar belast. Op het dak van het gebouw komt, op bijna 30 meter hoogte, een uniek penthouse met een woonoppervlak van ruim 300 m2 en een dakterras van circa 240 m2. Ook hiervoor ontwierp Pieters een lichte staalconstructie.

Een gunstigere indeling van de appartementen is mogelijk gemaakt door het vervangen van het trappenhuis door een geheel nieuw trappenhuis. Om aan de eisen van het huidige bouwbesluit te kunnen voldoen is er een vluchttrappenhuis toegevoegd. Er is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de bestaande constructie. Op enkele plekken is wordt de constructie versterkt door toepassing van koolstofwapening of stalen liggers.