Doos en Kruis, Jeroen Henneman


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Architect:

Jeroen Henneman

Hoofdaannemer:

Heurkens & Van Veluw

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2017 - 2017

Locatie:

Amsterdam

Beeldmateriaal:

Jan Neele, Pieters Bouwtechniek

De Doos en het Kruis zijn twee staande tekeningen van Jeroen Henneman, gemaakt voor Artzuid 2017 in Amsterdam. De beelden zijn vijf meter hoog en opgebouwd uit kokers van 120 x 80 millimeter.

De Doos stond in het kader van ArtZuid 2017 aan de De Boelelaan ter hoogte van de keerlus van de tramlijn 24 en 16. Er is hier sprake van een (bijna) tweedimensionale weergave van een in wezen driedimensionaal object. Henneman noemt het zelf "een staande tekening". De contouren van de doos staan echter niet op papier, maar worden door de lucht (en omgeving) gedragen. Henneman geeft aan deze doos alleen de ribben mee en de buitenlijnen van de geopende deksel.

Het beeld is nu verplaatst van het grasveld naar het dak van het appartementencomplex aan de overkant van de keerlus, op de hoek van de Parnassusweg en De Boelelaan/De Boelegracht. 

Omdat het beeld in eerste instantie was uitgerekend met de windbelasting op maaiveld hoogte, is het beeld (onzichtbaar) versterkt voor de plaatsing op het dak, waar met een hogere windbelasting gerekend moet worden. Op het dak ligt een balkrooster waarin het beeld is ingeklemd.