Gemeentehuis Alblasserdam


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Gemeente Alblasserdam

Architect:

DP6 architectuurstudio

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2016 - 2020

Omvang:

4023 m2 BVO

Locatie:

Alblasserdam

Beeldmateriaal:

Fotografie: Stijn Poelstra | Stijnstijl Fotografie

Het gemeentehuis in Alblasserdam is herontwikkeld, gerenoveerd en uitgebreid.

In de jaren ‘60 ontwierpen architecten Berghoef en Hondius een nieuw gemeentehuis in Alblasserdam. Het gebouw voldeed ruim 50 jaar na de bouw niet meer aan de wensen van een flexibel, toegankelijk en duurzaam gemeentehuis. In de gemeentelijke visie op het centrum van Alblasserdam was er de wens om de verbinding te maken met het plein, het gebouw toegankelijk te maken en publieke functies in de plint te situeren.

Met de renovatie en uitbreiding van het monument is het gebouw verduurzaamd (A+++) en zijn de toegankelijkheid, de flexibiliteit en het comfort van het gebouw vergroot. Op begane grondniveau zijn binnen en buiten verbonden door een uitbouw, waarboven een luifel is geplaatst. Het bordes aan het gebouw is uitgebreid.

De begane grond is vrij gemaakt voor publieke functies: de bibliotheek en de politie hebben er hun plek, evenals leerwerkbedrijf Smile. Ambtenaren en burgers kunnen er terecht voor een kop koffie of een werkplek in het werkcafé, waar vandaan door een glazen pui zicht is in de raadzaal. Deze transparante vouwpui kan volledig worden geopend, zodat de raadzaal kan worden betrokken bij het werkcafé. De op maat ontworpen raadstafel is tevens bedacht voor trouwgelegenheden en is zelfs in losse 4-persoons tafels uit elkaar te halen om in een andere setting te plaatsen. Op de verdiepingen is ruimte gemaakt voor activiteit gerelateerd werken met op de eerste verdieping - naast een deel van de bibliotheek - een vergadercentrum dat zowel door de gemeente als door derden gebruikt kan worden. De mooie hoge hal op de tweede verdieping is weer in ere hersteld.

(bron: www.dp6.nl)