International Student House Delft


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

DUWO

Architect:

cepezed

Hoofdaannemer:

Waal

Installatie adviseur:

VIAC

Bouwmanagement:

Brink management / advies

Bouwfysica:

LBP SIGHT

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2015 - 2017

Omvang:

16000 m2 BVO

Locatie:

Delft

Beeldmateriaal:

cepezed | Lucas van der Wee en Pieters Bouwtechniek

De bouw van het International Student House betreft de laatste fase van de herontwikkeling van de TU-Noordcampus, waar DUWO de afgelopen jaren al twee studentencomplexen bouwde of herontwikkelde vanuit oude universiteitsgebouwen. Het International Student House komt te staan aan de Professor Schermerhornstraat. Er wordt gebouwd op het terrein waar voorheen het DISH-hotel en een voormalige brandweerkazerne stonden.

De nieuwe internationale studentenhuisvesting omvat 332 studentenwoningen speciaal voor internationale studenten die maximaal een jaar komen studeren. De studentenkamers hebben een oppervlak van ca. 16 m2 en zijn voorzien van een eigen sanitaire unit met douche, toilet en wastafel. Ze zijn per zes tot acht kamers verbonden in een woongroep met een gezamenlijke woonkeuken voorzien van twee kookopstellingen en een aangrenzend balkon. In totaal is het bruto vloeroppervlak van het gebouw ca. 16.000 m2.

In het gebouw zijn veel faciliteiten opgenomen. De plint is dubbelhoog, heeft een open, transparant en uitnodigend karakter met verschillende entresols en bevat onder meer een common room. Ook is in de plint een restauratieve zone met terras opgenomen. In een transparante uitstulping van de carré die aan de Schiezijde boven de plint uitkraagt, is ruimte voor bijvoorbeeld de internationale studentenvereniging en voor functies zoals sportfaciliteiten of een artsenpost. Daarnaast kent het complex uiteenlopende andere voorzieningen: een wasserette, opslag van huisvuil en grootschalige inpandige en afgesloten fietsenstallingen.

Het complex heeft een bijna volledig betonnen constructie met gevels die bestaan uit een metalstud systeem en een buitenbekleding van cortencassettes die in uitstraling mooi aansluit bij de bakstenen architectuur van de omliggende monumentale gebouwen. De hoofddraagconstructie van de trappenhuizen bestaat uit een stalen skelet waarop het glas zonder toepassing van kozijnprofielen direct is aangebracht.