Medisch Centrum Leeuwarden


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Medische centrum Leeuwarden

Architect:

Leeuwenkamp architecten

Installatie adviseur:

Royal Haskoning DHV Engineering

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2017 - 2021

Omvang:

10500 m2 BVO

Locatie:

Leeuwarden

Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) is hét topklinische opleidingsziekenhuis van Friesland met locaties in Leeuwarden en Harlingen. 

Voor het medisch centrum te Leeuwarden is een nieuwbouwplan ontwikkeld bestaande uit vier bouwlagen. In het plan bevindt zich op de eerste verdieping de entree met de dokterspost en het Revalidatiecentrum Friesland. Op de verdieping daarboven huisvesten een operatiekamer(OK)-complex met 14 operatiekamers (1 hybride OK en 1 OK geschikt voor een Da Vinci Robot) en 3 poliklinische behandelkamers. Op de 2e verdieping is een HCK-complex, met o.a. 4 hartkatherisatiekamers.en daarbij behorende ruimten. Ten behoeve van de nodige techniek is ook een groot deel van deze 2e verdieping gereserveerd. Het gebouw is op diverse verdiepingen verbonden met het bestaande gebouw. 

Pieters Bouwtechniek (vestiging Haarlem) heeft de opdracht gekregen om het constructieve ontwerp te maken voor het uitbreiden van de operatiekamers (OK’s) van het Medisch Centrum te Leeuwarden. De verbouwing heeft betrekking op bouwdeel 22(T). Dit bouwdeel bestaat uit twee bouwlagen opgebouwd uit een betonconstructie uit medio jaren ’80, en een staalconstructie die in 2002 bij eerdere verbouwing van de OK’s is gerealiseerd. In de huidige verbouwing zullen de OK’s uitgebreid worden en zal plaatselijk een opbouw gerealiseerd worden voor installatie techniek.

De hoofddraagconstructie van de nieuw te realiseren aan- / opbouw bestaat uit een staalconstructie in combinatie met betonnen vloerschijven:

  • Stabiliserende ongeschoorde staalportalen voor stabiliteit in de richting haaks op het gebouw. Knopen gerealiseerd middels moment-vaste verbindingen;
  • Belasting afdracht middels bestaande kolomstructuur en middels bestaande poeren, waarvan er een viertal versterkt moeten worden;
  • Bestaande eerste verdiepingsvloer wordt versterkt middels stalen kolommen op de begane grondvloer;
  • De eerste verdieping wordt gedeeltelijk uitgebreid middels geïntegreerde stalen liggers en kanaalplaten met druklaag