Juf Nienke


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

PPO & DOKVAST I.s.m.: DS landschapsarchitecten

Architect:

RAU en SeARCH Architecten Amsterdam

Hoofdaannemer:

Barli Bouwsystemen Uden en Hazenberg

Installatie adviseur:

Installatiebureau Heeze

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2019 - 2023

Omvang:

8300 m2 BVO

Locatie:

Amsterdam

Beeldmateriaal:

Stijn Poelstra fotografie & video

Vakprijzen gewonnen:

Nationale Houtbouwprijs 2023

Juf Nienke in Amsterdam bestaat uit 61 volledig houten huurwoningen, ontworpen om een moderne en duurzame leefomgeving te bieden aan bewoners uit het onderwijs, politie en zorg. Deze bewonersdoelgroep is gekozen omdat het gebrek aan passende woonruimte een groot tekort aan personeel in bepaalde beroepsgroepen in Amsterdam veroorzaakt. Het gebouw ligt pal aan het water en tegenover de groene Diemervijfhoek. Met een prachtig uitzicht en directe toegang tot de natuur.

Duurzaam
Bij Juf Nienke draait alles om duurzaamheid. Het gebouw is ontworpen volgens circulaire principes, met een volledig houten constructie die bijdraagt aan een aanzienlijke vermindering van CO2-uitstoot. De gebruikte materialen zijn grotendeels biobased en gerecycled, met een focus op hernieuwbaar hout. Doordat het gebouw nagenoeg volledig in hout is gebouwd, slaat het gebouw CO2 op, wat actief bijdraagt aan een beter klimaat en een gezonde leefomgeving. 

Flexibiliteit
De 61 houten huurwoningen zijn verdeeld in middenhuurwoningen voor leerkrachten en woningen voor sleutelberoepen in Amsterdam, evenals vrije sector huurwoningen voor gezinnen. Het gebouw is modulair opgebouwd, wat betekent dat het gemakkelijk kan worden aangepast aan veranderende behoeften. Daarnaast is er een open ontmoetingsstraat en een gemeenschappelijke binnentuin waar bewoners kunnen samenkomen.

Vooruitstrevend ontwerp en constructie
Het gebouw heeft een stoere en stedelijke uitstraling, met een 15 meter hoge houten hoofddraagconstructie bovenop een betonnen tafelconstructie. De transparante plint op de begane grond biedt ruimte voor commerciële activiteiten, gedeelde werkplekken, huiswerkbegeleiding en workshops. Daarnaast zal binnenkort een kinderdagverblijf en een fitnessstudio worden geopend, waardoor de levendigheid en het buurtgevoel verder worden versterkt. Via de trappen hebben bewoners toegang tot een verhoogd dek met een prachtig uitzicht en een rustige gemeenschappelijke binnentuin waar ze gezellig kunnen samenkomen en ontspannen.

Het ontwerp van Juf Nienke is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen RAU, SeARCH en Pieters Bouwtechniek als constructeur.

Winnaar seriematige houtbouw Nationale Houtbouwprijs 2023
Juf Nienke is de winnaar van de Nationale Houtbouwprijs 2023, in de categorie seriematige houtbouw. Vooral de architectonische kwaliteiten maakten het verschil, aldus de vakjury. Het gebouw maakt, volgens de jury, al een ‘architectonisch gebaar nog voordat de materialisatie duidelijk is’.