De Nieuwe Defensie


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

BPD ontwikkeling

Architect:

SVP Architectuur en Stedenbouw (stedenbouwkundige masterplan), MLA+ en ANA (fase 1), CROSS en EFFEKT (overige fases)

Hoofdaannemer:

ERA Contour

Bouwkundig adviseur:

INBO

Installatie adviseur:

Nieman

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2016 - n.t.b.

Locatie:

Utrecht

Beeldmateriaal:

SVP Architectuur en Stedenbouw

Aan het Merwedekanaal komt een compleet nieuw woonwijk: De Nieuwe Defensie. Dit is de herinrichting van het voormalige Defensieterrein in Utrecht op 10 minuten lopen van de Utrechtse binnenstad. In totaal komen hier ongeveer 800 woningen. Verdeeld in een groot aantal verschillende woningtypen, zowel koop als huur en voorzien van parkeergarages.

De eerste fase bestaat uit blok 1 en 2 - 80 sociale huurwoningen voor Mitros en 211 koopwoningen. Dit eerste aanbod aan koopwoningen bestaat uit overwegend ruime gezinswoningen, grote appartementen en penthouses. Bij blok 2 wordt daarbij ook een grote parkeergarage gerealiseerd. Deze woningen kunnen eind 2022 en eind 2023 bewoond worden. Fase 2 en 3 worden daarna gerealiseerd.

De nieuwbouwwijk wordt gebouwd volgens de principes van gezond stedelijk wonen. Dit houdt in gasloos wonen, groene daken en het installeren van zonnepanelen. Veel groen in de openbare ruimten, binnentuinen en galerijen zorgen voor het vergroten van de biodiversiteit in deze ook autoluwe wijk. (bron: nieman.nl)

Constructie
De blokken staan op een combinatie van prefab betonpalen en in de grond gevormde palen (Olivierpalen), die trillingsarm ingebracht worden. De trillingsarme palen worden toegepast in de buurt van de monumentale Villa Jongerius, die zich ook op het voormalige Defensieterrein bevindt.

Het kelderdek van blok 2 fungeert als binnentuin voor de woningblokken. Een tweetal woningblokken bevindt zich op het kelderdek. De stramienmaten van de woningen zijn niet gelijk aan de stramienmaten in de kelder, deze worden dus opgevangen met een transferconstructie die de belasting van de wanden in de bovenbouw overbrengt naar de kolommen in de kelder.