De Kamers


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Stichting De Kamers

Architect:

Korteknie Stuhlmacher Architecten, Rotterdam

Hoofdaannemer:

Schoonderbeek b.v., Amersfoort

Installatie adviseur:

Boersema, Amersfoort

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2003 - 2007

Omvang:

7500 m2 BVO

Locatie:

Amersfoort

Vakprijzen gewonnen:

Houtarchitectuurprijs 2008 in de Categorie Architectuur

Cultuurhuis De Kamers is een openbare culturele voorziening voor de VINEX-wijk Vathorst. Met een 'eetkamer', een 'filmkamer' en een 'studeerkamer' biedt De Kamers ruimte aan uiteenlopende voorstellingen, cursussen, feesten en binnen- en buitenevenementen.

De kern is de 'huiskamer', waarvan iedereen die dat wil, gebruik kan maken. Het gebouw bestaat uit een aantal kubusvormige volumes die geschakeld zijn en samengevoegd kunnen worden tot grotere ruimtes. In de volumes zitten de kamers.

Vanwege het bescheiden budget zijn de toegepaste bouwmaterialen en bouwmethodes zo gekozen dat de ruwbouw feitelijk ook de afbouw is. Bouwkundige detailleringen zijn dan ook al in de ruwbouwfase ontworpen, dit vroeg om een zeer nauwe samenwerking tussen architect, constructeur en installatieadviseur.

Het project is opgetrokken met twee houtbouwmethodes die in Duitsland en Zwitserland gangbaar zijn namelijk Lenotec (massieve houtbouw) en Lignatur, in feite houten kanaalplaten. De Kamers is het eerste project in Nederland waarin deze systemen op grote schaal zijn toegepast. Door de gebruikte materialen is een licht gebouw ontstaan dat een heel warme uitstraling heeft. Door het gebruik van onafgewerkt hout ontstaat een heel prettig binnenklimaat. Vanwege de geldende brandwerendheidseisen is de eerste bouwlaag van een drie verdiepingen hoog entreedeel uitgevoerd in metselwerk met een betonnen randligger.