Xplore Holland Park West


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Bergwijkstadspark BV

Architect:

Mecanoo, Sjoerd Soeters, Karres & Brands landschapsarchitecten, Geurst & Schülze architecten, Bedaux Brouwer, Architectenzaak, JCAU, Boparai en Inbo

Bouwkundig adviseur:

Erwin Spuybroek

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2014 - 2020

Locatie:

Diemen

Beeldmateriaal:

Plomp, Amsterdam

Het kantorengebied Bergwijkpark maakt plaats voor Holland Park, een grootschalige ontwikkeling met 3.000 woningen, net buiten de ring A10 van Amsterdam. Met 23 blokken van gemiddeld vijf bouwlagen en 8 torens is het de grootste gebiedsontwikkeling van Nederland. Holland Park bestaat uit een mix van vrije sector huur- en koopappartementen.

Verschillende architectenbureaus zoals Sjoerd Soeters, Karres & Brands landschapsarchitecten, Geurst & Schülze architecten, Bedaux Brouwer, Architectenzaak, JCAU, Boparai en Inbo, tekenden voor het ontwerp van Holland Park.  

Met de realisatie van Holland Park wordt 100.000 vierkante meter aan grotendeels leegstaande kantoren uit de markt gehaald. Eind 2014 is de sloop van de eerste kantoorgebouwen van start gegaan. Toen werd ook de naastgelegen Campus Diemen Zuid geopend, waarmee de bewoners van Holland Park voorzieningen zoals een politiebureau en een supermarkt delen.

Holland Park West wordt een nieuwe woonbuurt binnen de wijk Holland Park. Het plan, genaamd Xplore, bestaat uit 706 woningen. Daarvan worden 212 sociale huurwoningen en 170 middeldure huurwoningen gerealiseerd. Het plan houdt rekening met 1.500m2 aan voorzieningen en er wordt een brede school gerealiseerd. De brede school biedt ruimte voor ongeveer 700 basisschoolleerlingen, een kinderdagverblijf en een peuterspeelzaal.

Het stedenbouwkundig plan is geïnspireerd op dat van Java-eiland in Amsterdam en Sluseholmen in Kopenhagen, beide ook ontworpen door Sjoerd Soeters. Het nieuwe woongebied kenmerkt zich door een uiterst gevarieerd gevelbeeld van moderne grachtenpanden langs sfeervolle grachten, gezellige straatjes en groene binnentuinen. In combinatie met winkels en horeca heeft Holland Park iets van de sfeer van de grachtengordel. Per bouwblok treedt een coördinerend architect op, die de verschillende architecten aanstuurt die elk een deel van de gevel voor hun rekening nemen.

Xplore heeft hoge duurzaamheidsambities door in te zetten op circulariteit en energie neutrale woningen.

Pieters zal als hoofdconstructeur optreden voor de verdere uitwerking van dit prachtig project.

BPD liet onderstaande video maken.

BPD Diemen Xplore from BPD Gebiedsontwikkeling on Vimeo.