Cluster Zuid


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Vastgoedbedrijf Universiteit Leiden

Architect:

De Zwarte Hond

Hoofdaannemer:

Constructif

Installatie adviseur:

Nelissen Ingenieursbureau

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2018 - 2024

Omvang:

11400 m2 BVO

Locatie:

Leiden

Beeldmateriaal:

Pieters Bouwtechniek | Impressies: De Zwarte Hond

De renovatie van Cluster Zuid, een deel van de Universiteitsbibliotheek Leiden, is in volle gang.  Het project omvat de renovatie van 7 bestaande gebouwen tot één modern gebouw.

Cluster Zuid
Cluster Zuid werd eind jaren 70 ontworpen door architect Joop van Stigt voor de faculteit der geesteswetenschappen van de Universiteit Leiden. Opvallend is de structuralistische opzet die aansluit bij de 'structuur van de stad' en zich uit in een duidelijk raster van paddenstoelvormige betonnen kolommen.

Renovatie en uitbreiding
Tijdens de renovatie en uitbreiding, wordt de oppervlakte vergroot van 7.850 naar 11.400 vierkante meter. Dit zal ruimte bieden aan meer dan 700 plekken voor onderwijs en zelfstudie, twee hoorcollegezalen, werk- en vergaderruimtes, gemeenschappelijke ruimtes en twee bibliotheken.

Op de 1e en 2e verdieping worden nieuwe betonvloeren toegevoegd om de bestaande gebouwen met elkaar te verbinden tot 1 geheel rondom het nieuwe atrium. Ten behoeve van de nieuwe installaties wordt er op de 3e verdiepingsvloer een nieuwe installatieruimte gecreëerd met kanaalplaten en een lichte stalen dakconstructie. Voor de belastingen uit de nieuwe constructieonderdelen worden er op een aantal posities in de kelder nieuwe stalen schroefinjectiepalen toegevoegd waar de bestaande palen niet voldoende capaciteit hebben.