TNW Zuid - TU Delft


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

FMVG TU Delft

Architect:

Ector Hoogstad Architecten

Installatie adviseur:

Valstar Simonis

Bouwmanagement:

Aronsohn Management

Bouwfysica:

Cauberg Huygen

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2012 - 2016

Omvang:

30000 m2 BVO

Locatie:

Delft

Beeldmateriaal:

Kees Stuip | Photostuip, Petra Appelhof

De nieuwbouw voor Technische Natuurwetenschappen (TNW Zuid – TU Delft) is een onderwijsgebouw met laboratoria, kantoren en onderwijsruimten. Het gebouw is gesitueerd aan de zuidzijde van de TU wijk dat aansluit op het Technopolis terrein.

De functie van het gebouw vereist zeer specifieke faciliteiten en omstandigheden. De nieuwbouw biedt grotendeels onderdak aan de geavanceerde laboratoria voor de afdelingen Bionanoscience, Chemical Engineering en Biotechnologie. Dit vraagt om bijzonder trillingsarme vloeren, stofarme omgevingen en zeer stabiele temperaturen. Daarnaast zijn in het nieuwe gebouw onderwijs-, project- en vergaderruimtes, kantoren en een faculty room gesitueerd. De laboratoria en andere ruimten beslaan een vloeroppervlak van ruim 30.000 m2, verdeeld over vier bouwlagen. De vierde bouwlaag herbergt de installaties. Het gebouw bestaat uit twee vleugels, die elk rond een patio liggen. De vleugels komen bij elkaar in een centrale hal. Deze vormt zowel aan de noord- als de zuidzijde ook de entree tot het gebouw. De vier verdiepingen hoge hal is het belangrijkste verkeersknooppunt en tegelijk het sociale hart voor het gebouw.

In de nieuwbouw zijn laboratoria op de begane grond geplaatst waarbij is voldaan aan de criteria met betrekking tot trillingen. Er zijn vloeren gerealiseerd die voldoen aan het VC-E en VC-F criterium. De labs met de strengste eisen, de HR-labs, mogen trillingen uit dezelfde ruimte en uit de omgeving niet leiden tot een overschrijding van de vereiste trillingsniveaus op de proefopstelling. Dit betekent onder andere dat de vloer onder de meetopstelling is losgehouden van de omringende vloer uit dezelfde ruimte en van de constructie buiten de ruimte. Ook de invloed van trillingen van externe bronnen uit de omgeving die via de grond overgedragen, zijn tot een minimum beperkt.

In het ontwerp is samengewerkt met architect en adviseurs in een integraal 3D Bouw Informatie Model.