Houttuyn River Resort


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Carel van Hest Architecten

Architect:

24H-Architecture en Carel van Hest Architecten

Hoofdaannemer:

Bouwbedrijf Kiesel

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2013 - 2016

Omvang:

1500 m2 BVO

Locatie:

Paramaribo, Suriname

Beeldmateriaal:

Houttuyn River Resort Suriname

Bij het snijpunt van de Surinaamse rivier en de Para rivier, op de locatie van de voormalige Houttuyn plantage, is het Houttuyn River Resort ontwikkeld, op 20 minuten afstand van het centrum van Paramaribo. Het doel van het masterplan was om te proberen de karakteristieke palmbomen en verschillende bosbomen te behouden en tegelijkertijd optimaal gebruik te maken van het potentieel van de waterkant.

In grote lijnen bestaat het ontwerp uit: 

  • Hotel: 18 Deluxe kamers, 8 Water suites, 4 Suites,
  • Wellness: 4 Behandelkamers, 1 fitnessruimte, 1 rustruimte, 1 lobbygebouw, 
  • 1 saunagebouw, 1 pool, 1 yogapaviljoen, 1 kleedruimte en toiletgebouw, 
  • 3 facilitaire gebouwen (kantoor / wasruimte/ techniek),
  • Main facilities: 1 bar/pooldek, 1 keuken, 1 marron center, 1 kantoor, 1 restaurant, 
  • 1 toiletgebouw, 1 galerij welke aansluit op een boothuis,
  • Koopvilla’s: 17 koopvilla’s (circa 3 typen). 

Het project bestaat uit meer dan 60 gebouwen / paviljoens, waarbij er sprake is van minimaal 20 verschillende constructie typen. Deze typen hebben naast verschillen ook overeenkomsten. Een verdere sortering op basis van algemene constructieprincipes leidt tot het volgende aantal basistypen:   

  • Hotel: 3 basistypen (deluxe kamers, water suite, suite); 
  • Wellness / Main: 6 basistypen (fitness, receptie, yoga, bar, keuken, restaurant); 
  • Koopvilla’s: 3 basistypen (villa 4, villa 5, villa 7).

Voor het wellnessresort is de architectuur van de behandelingskamers en een deel van de cabana's van het hotel geïnspireerd op de Marron-architectuur uit de kleine dorpjes in het bos van Boven Suriname. Dit resulteerde in een willekeurige lay-out van verspreide gebouwen met hoge dichtheid, zoals te vinden is in de Marron-dorpen. Openbare gebouwen van het resort zijn vormgegeven en ontworpen met verlichte daken.

Een deel van de  inspiratie voor de gebouwen is te vinden in de geschiedenis van de Paramaribo houten huizen, met gebruik van lokaal hout en vakmanschap.

Ook zijn er villareeksen gebouwd langs de rivier de Para. De percelen zijn zo ruw mogelijk gelaten om de vegetatie en het karakter van de omgeving te behouden. 

Het ontwerp van de gebouwen is er eentje van uitzonderlijke architectonische aard. De volledig uit hout opgetrokken cabins ogen bijzonder artistiek en de daken, eveneens uit hout vervaardigd, zijn allemaal geconstrueerd in de vorm van een blad. Een unicum in de Surinaamse bouwkunst.