Ultra dunne UHSB Hi-Con balkons


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2008 - n.t.b.

Locatie:

Divers

In een samenwerkingsverband tussen Pieters Bouwtechniek en het Deense Hi-Con is een Nederlands systeem van ultra dunne balkons ontwikkeld. Het vervaardigen van dunne balkons was één van de eerste projecten van de in 2008 opgerichte innovatieafdeling van Pieters Bouwtechniek. Doel was het ontwerpen van een dun balkon dat binnen de lagenmaat van de gevel zou passen. Na een onderzoek naar het meest geschikte materiaal werd duidelijk dat ultra high performance concrete (UHPC, in het Nederlands meestal UHSB, ultra-hogesterktebeton, genoemd) het meest kansrijke materiaal was. Via de TU Delft werd contact gelegd met het Deense Hi-Con dat reeds ervaring had met dunne balkons in Denemarken. Dit bedrijf vervaardigt balkons van Compact Reinforced Composite (CRC), een vezelversterkt UHPC.

In samenwerking met Hi-Con is een balkon ontworpen dat geschikt is voor de Nederlandse markt. Het woningbouwproject Amber - Poptahof in Delft was het eerste project met dunne balkons. Om de iedereen te overtuigen van de sterkte van de balkons is voor Amber een proefbelasting uitgevoerd, waaruit bleek dat de balkons ondanks hun geringe dikte van 6,5 cm meer dan vijfmaal de toegestane belasting kunnen dragen.

Om de balkons breed toepasbaar te maken zijn diverse bevestigingssystemen ontwikkeld, onder ander voor bevestiging aan massieve vloeren, maar ook aan kanaalplaatvloeren en houten vloeren. Daarnaast zijn diverse renovatie-oplossingen ontwikkeld om de balkons aan een bestaand gebouw te bevestigen. Belangrijk voordeel van de dunne Hi-Con balkons is het geringe gewicht, dat slechts een derde is van traditionele balkons. Daarnaast zijn de balkons zeer duurzaam en door de dichte structuur onderhoudsarm.

Diverse nieuwe projecten met dunne balkons zijn op dit moment in ontwerp en in uitvoering. Behalve dunne balkons is sinds kort ook begonnen met het maken van zeer slanke trappen. Spiraaltrappen en muizentrappen met treden van 40mm dik behoren tot de mogelijkheden.

Bent u geïnteresseerd geraakt, neem dan contact op met onze vestiging Delft.

Interessante links:
Hi-Con NL
Artikel in de Cement 2015
Artikel in Stedenbouw 2016

Pieters projecten met UHSB:
Amber Poptahof, Delft
Project Huize Het Oosten, Bilthoven

Balkons Strandvilla's Almere
Balkonrenovatie Nachtegaalflat
De Verkenner, Utrecht