Statenjachtstraat - Stellingweg


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Woningstichting Eigen Haard en KBK Bouwgroep

Architect:

Vanschagen Architecten

Hoofdaannemer:

KBK Bouwgroep

Brandtechnisch adviseur:

Deuring Advies

Bouwkundig adviseur:

Pieters Bouwkunde

Installatie adviseur:

Mabutec

Bouwfysica:

Deuring Advies

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2017 - 2024

Omvang:

31100 m2 BVO

Locatie:

Amsterdam

Beeldmateriaal:

Pieters

In Amsterdam Noord worden 2 bestaande torenflats in eigendom van Eigen Haard volledig gerenoveerd om aan de hedendaagse eisen te voldoen. Daarbij worden er nieuwe appartementen toegevoegd aan de koppen van deze flatgebouwen bestaande uit 2 en 3 kamer woningen. De flat aan de Statenjachtstraat in Buiksloot van 112 woningen en 15 bouwlagen hoog, krijgt in totaal 49 nieuwe woningen aan de koppen. De flat aan de Stellingweg in Molenwijk van 160 woningen en 17 bouwlagen wordt uitgebreid met in totaal 57 nieuwbouwappartementen. Hiervoor is een lichte staalconstructie ontworpen met kanaalplaatvloeren van slechts 150 mm hoog, om binnen de bouwhoogte van de bestaande flats te blijven.

De stabiliteit van de nieuwbouw wordt ontleend aan de bestaande flat, door middel van slimme koppelingen per verdieping. Omdat de hoeken van de torens, naast de trappenhuizen worden dichtgebouwd, neemt de windbelasting op het gebouw nagenoeg niet toe. In de plint van de Stellingweg wordt ook een grote gemeenschappelijke ruimte gerealiseerd. Aan één zijde van dit gebouw, staan de kolommen van de nieuwbouw pal naast een bestaande kademuur.

Het project wordt in teamverband ontwikkeld. Vanschagen Architecten is daarbij de bedenker van het concept hetgeen door Eigen Haard is omarmd. Vanaf de eerste ideeën en de verdere ontwerpuitwerking is i.s.m. door Eigen Haard aangetrokken partners als ontwerpende partij samengewerkt. Hierbij is Pieters betrokken als constructieadviseur, Pieters Bouwkunde voor het tekenwerk, Mabutec als installatie adviseur, Scope als kostendeskundige, Peutz als geluidadviseur, KBK Bouwgroep als hoofaannemer en als architect Vanschagen Architecten.