WoZoCo's


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Het Oosten Woningbouwvereniging Amsterdam

Architect:

MVRDV

Hoofdaannemer:

Intervam Amsterdam

Installatie adviseur:

Ketel R.I., Delft, NL and Arup, London, UK

Bouwmanagement:

Bureau Boukunde, Rottterdam, NL

Bouwfysica:

DGMR

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

1994 - 1997

Omvang:

7500 m2 BVO

Locatie:

Amsterdam

Beeldmateriaal:

Rob ‘t Hart

De opdrachtgever, Het Oosten Woningbouwvereniging Amsterdam, had 100 woningen nodig voor oudere bewoners in een voorstel dat gebruik maakte van een galerijachtige circulatie. 

Als onderdeel van een grootschalig herstructureringsproject werd een blok van 100 appartementen voor 55-plussers voorgesteld als afsluiting van een voorzieningenstrook voor ouderen. 

Om voldoende zonlicht in de omliggende gebouwen te behouden, konden slechts 87 van de 100 eenheden worden gerealiseerd. Vraag was dus, waar kunnen de overige 13 woningen worden gerealiseerd. Als ze ergens anders op het terrein zouden worden geplaatst, zou de open ruimte te ver worden beperkt. 

Een dieper gebouw met smallere units leek niet mogelijk. De noord-zuid oriëntatie van het blok betekende dat de generator een module van 7,20 meter moest zijn. Door de resterende 13 eenheden uit de noordgevel te 'vrijdragende' worden ze letterlijk in de lucht opgehangen. 

Door veranderende raamposities, balkonafmetingen en variërende balkonmaterialen krijgen de verschillende flats hun eigen karakter. Met partijwanden van 8 cm dikker dan noodzakelijk (voor geluidsisolatie), werd het mogelijk om deze extra dikte te gebruiken voor de verbinding van de cantilever-spanten zonder het gewicht van de dragende muren te hoeven verhogen.

Na voltooiing bleek dit het sociale huisvestingsproject met de laagste bouwkosten in Amsterdam. Tegenwoordig bezoeken gemiddeld 2-3 touringcars en tal van taxi's en rent-a-bikes met architectonische toeristen de zogenaamde westelijke tuinsteden om de hangende huizen van Amsterdam te zien.

Bron: MVRDV