Koning Willem I College


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Koning Willem I College

Architect:

Nieuwe Architecten

Brandtechnisch adviseur:

ZRi

Installatie adviseur:

Klictet

Bouwfysica:

ZRi

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2018 - 2021

Omvang:

6720 m2 BVO

Locatie:

's-Hertogenbosch

Beeldmateriaal:

Fotografie: Stijn Poelstra | Stijnstijl Fotografie, Impressies: Nieuwe Architecten, Render: Pieters Bouwtechniek

Vakprijzen gewonnen:

Houtbouwprijs 2021

Het Koning Willen I College is grootschalig vernieuwd. De wens van de opdrachtgever was om het programma van diverse over de stad verspreide locaties met elkaar te combineren en samen onder te brengen in het gebouw aan de Onderwijsboulevard 3. Uiteindelijk zijn daardoor twee grote campussen ontstaan: een campus op de Onderwijsboulevard en een campus op de Vlijmenseweg. De absolute eyecatcher van het project is het nieuwe entreegebouw, dat voor het bestaande gebouw wordt gezet. Het plein aan de Onderwijsboulevard krijgt daardoor meer verbinding met de omgeving. Bijzonder is dat het vijf verdiepingen hoge entreegebouw een volledig houten draagconstructie heeft. Dat maakt het één van de eerste gebouwen in Nederland waarbij zo’n constructie op deze schaal wordt toegepast.

Flexibiliteit
De wens van de opdrachtgever was een multifunctioneel onderwijsgebouw. Nieuwe Architecten uit Utrecht heeft een gebouw ontworpen waarin volledige indelingsvrijheid wordt gerealiseerd door de indeling in grids van acht bij acht meter. Robuuste, in het oog springende gelamineerde houten kolommen vormen samen met de gelamineerde houten liggers de hoofddraagconstructie van het gebouw. Binnen deze gridstructuur heeft het Koning Willem I College de mogelijkheid om de grootte van de klaslokalen steeds opnieuw te bepalen door binnenwanden te verplaatsen. Ook de installatiekanalen zijn daar op aangepast. Vanwege de grootte van het grid is er gekozen voor vloeren van kanaalplaten met een druklaag, zodat ook de vloer samen met de houten kruizen de stabiliteit van het gebouw verzorgt. Hierdoor ontbreekt het in het gebouw verder aan stabiliteitsvoorzieningen die het gebruik kunnen beperken.

Ontmoeting en interactie
Nieuwe Architecten heeft de structuur van het gebouw bewust open gehouden, zodat er – in tegenstelling tot de oude situatie – meer sprake is van ontmoeting en interactie tussen de gebruikers. Een leuke bijkomstigheid van deze openheid is dat studenten van technische opleidingen straks goed kunnen zien hoe het gebouw precies in elkaar zit. Op die manier is het markante gebouw niet alleen een onderwijsgebouw maar ook een onderwijzend gebouw. Waar de houten draagconstructie van het entreegebouw uniek is in zijn soort, is de fundering vrij traditioneel. Hier is gekozen voor in het werk gestort beton. De verbinding van het entreegebouw en het bestaande gebouw wordt gemaakt door middel van een stalen overkapping in het zicht blijvende houten dak- en gevelelementen. Ook een bestaande patio krijgt een stalen overkapping. Zo worden de verschillende gebouwdelen met elkaar verbonden en ontstaat er in materialisatie toch één geheel.

In het programma 'Op de Zaak' op RTL7 wordt aandacht besteed aan het project.  Heko Spanten, de leverancier van de houtendraagconstructie van het gebouw, is hierin aan het woord.

Archidaily schreef een artikel over het project: Renewal Koning Willem I College / Nieuwe Architecten.

Nieuwe Architecten liet door Stijn Poelstra fotografie en video een video maken waarin te zien is hoe de geprefabriceerde gelamineerde houten spanten en CLT elementen worden gemonteerd.

Het Houtblad publiceerde onderstaande video waarin Roderik van der Meulen van Nieuwe Architecten meer vertelt over het project.