Waddenbelevingspunt


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Gemeente Hollands Kroon

Architect:

Knevel Architecten

Hoofdaannemer:

Volker Staal en Funderingen bv

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2015 - 2017

Omvang:

100 m2 BVO

Locatie:

Den Oever

Beeldmateriaal:

Florencia Jadia

Aan de noordkant van Den Oever ligt een kwelder. Na hoogwater blijft op deze buitendijkse landaanwas telkens een laagje modder achter waardoor de grond erg vruchtbaar is. Dit zorgt voor de aanwezigheid van bijzondere vogelsoorten en is daarom een plek waar veel vogelaars hun hart op kunnen halen. Gemeente Hollands Kroon wil rondom de kwelder een voorziening realiseren voor vogelaars. Deze voorziening dient ook een plek te zijn voor het ervaren van natuurbeleving in algemene zin. Van het wad en de bijbehorende getijden tot het vergezicht en de weersinvloeden. Maar ook de nachtelijke afzondering en de sterrenhemel.

Een eenvoudig bouwwerk biedt beschutting tegen de ruwe omstandigheden op deze plek. Vanuit het bouwwerk is onbelemmerd zicht op de omgeving zowel rondom als omhoog. Voor de minder professionele vogelaars is uitgebreide informatie over de omgeving en de vogelsoorten beschikbaar. 

De gevel bestaat uit grenenhouten lamellen, geleverd vanuit het nabij gelegen Robbenoordbos. Deze bieden bezoekers enerzijds bescherming tegen weersinvloeden, anderzijds bieden ze een basis voor het uitkijken: men kan erop leunen, ze als statief voor camera of verrekijker gebruiken of erachter schuilen en ongezien naar de vogels turen. 

De lamellen worden uitgevoerd van inlands hout. De rest van de constructie wordt uitgevoerd in onderhoudsvrije en weersbestendige materialen.

Het waddenbelevingspunt heeft een ronde vorm met een centrale kern waardoor er 360 graden zicht op de omgeving is. De excentrisch geplaatste pyloon vorm de constructieve draagstructuur en heeft een diameter van ruim 1,4 m. Aan deze stalen buis zijn twee ronde bordessen zijn gehangen. Deze bordessen bestaan uit radiale balken met daarop stalen roosters. Hierdoor heb je onbelemmerd zicht op het water onder je.  

Het bovenste platform is te bereiken via een trap langs de constructieve kern.

Het waddenbelevingspunt is bereikbaar via een stalen brug met een lengte van 23 m en een betonnen landhoofd in de dijk.