ICOON


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Gemeente Amersfoort

Architect:

DP6 Architectenbureau

Installatie adviseur:

Koninklijke Haskoning Rotterdam

Bouwmanagement:

DHV Bouw

Hoofdaannemer:

Combinatie Dura Vermeer-Heijmans Bouw

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2006 - 2009

Omvang:

15000 m2 BVO

Locatie:

Amersfoort

Het project omvat de vestiging van een bibliotheek, theater, school voor beroepsonderwijs, school voor middelbaar onderwijs, kinderopvang, horeca, parkeren en sport in één gebouw in de nieuwe stadswijk Vathorst bij Amersfoort.

Het skelet van het gebouw bestaat uit kolommen en vloeren met verzwaarde stroken. Het grid is veelal 7,2m met uitzonderingen waar grotere ruimten gerealiseerd moesten worden. Betonwanden zijn daar toegepast waar ze geen belemmering zijn voor de vrije indeelbaarheid van het gebouw, zoals rond stijgpunten en brandscheidingen.

In het gebouw is een theater opgenomen. Het theater is in het midden van het gebouw geplaatst, omdat het geen daglicht behoeft. De wanden van het theater worden gebruikt als stabiliteitswanden voor het theater en de omliggende bouwdelen. Het theater zelf is een doos-in-doos constructie waarbij de vloer op trillings- en geluidisolatieblokken ligt. In het theater is een “tension grid” (beloopbare vloer van staalkabels) aanwezig van waaruit de theater techniek bediend kan worden.

In de onderwijsruimten voor het beroepsonderwijs zijn muziek en dansruimten aanwezig. Ook hier gelden zware eisen met betrekking tot geluid- en trillingwering. De bibliotheek is voorzien van een gewichtsbesparende bollenvloer, waarmee grotere overspanningen zijn gerealiseerd en overstekken zijn gemaakt. De in het gebouw aanwezige sporthal voldoet aan de eisen van NOC-NSF.

Associatie voor het ontwerp zijn de oude bakstenen fabriekslocaties aan de rand van de historische binnensteden die zijn hergebruikt voor ateliers en andere culturele functies. Kenmerken hiervan zijn: een verzameling van volumes, de mogelijkheid tot uitbreiding en verandering aan het complex, een stoer robuuste materialisering van baksteen, metaal en glas, met in het interieur verfijndere objecten.

Binnen het concept van het ICOON is tussen deze volumes een daklandschap toegevoegd. Dit daklandschap wordt gebruikt als buitenruimte voor de school. In het gebouw zijn diverse CO2-reducerende maatregelen toegepast, zoals het toepassen van betonkernactivering in de betonvloeren en warmte-koude opslag in de bodem. Een deel van de constructie is uitgelegd op uitbreiding. Dit betreft het onderwijsdeel. Op drie bouwdelen kan een extra verdieping worden toegevoegd.