Huis van de Stad en Regio Dordrecht


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Gemeente Dordrecht

Architect:

Schmidt Hammer Lassen

Installatie adviseur:

Valstar Simonis

Bouwfysica:

DGMR

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2021 - 2025

Omvang:

30000 m2 BVO

Locatie:

Dordrecht

Beeldmateriaal:

Visuals: Aesthetica

Het Deense architectenbureau Schmidt Hammer Lassen Architects heeft een ontwerp gemaakt voor een nieuw gebouw voor de gemeente Dordrecht en regio Drechtsteden aan de Spuiboulevard waar verschillende gemeentelijke en openbare functies worden ondergebracht. Naast dit ‘Huis’ komt er ook een parkeergarage met hierboven kantoorruimtes. Het gebouw heeft een ‘footprint’ van ongeveer 114×87 m. Het prismavormige huis van ca. 80m x 50m heeft 8 bouwlagen en heeft een hoogte van 38 meter (en inclusief dakopbouw 41 meter). De onderste 2 lagen zijn respectievelijk 5,65 meter en 5 meter hoog en worden opgetrokken uit beton. Op dit niveau sluit ook het plateau aan waaronder de parkeergarage, fietsparkeren, technische ruimtes en andere algemene ruimtes bevinden. Boven dit plateau gaat het huis als een houtconstructie voor 6 lagen verder welke aan de noord- en oostzijde van het gebouw uitkragen boven de plint. Op verschillende plaatsen van deze verdiepingen worden grote vides gemaakt. Verder worden er aan de achterzijde op het plateau 2 kantoorvleugels van 2 en 3 lagen gesitueerd.

De constructie van het gebouw bestaat uit een betonnen plint met kolommen met grote tussenafstanden. Vanaf de 2e verdieping wordt de constructie hoofdzakelijk uitgevoerd met houten kolommen en balken in een grid van ca. 6m x 6m. De constructie kraagt daarbij aan 3 zijden bijna 5 meter uit t.o.v. de plint, waardoor er op de 2e verdieping enkele grote balken en dikke platen worden toegepast als overgangsconstructie. De stabiliteit van het gebouw wordt verzorgd door 3 (prefab) betonnen kernen.

Om het gebouw te kunnen realiseren worden eerst een aantal bestaande gebouwen op de projectlocatie, waaronder het voormalig belastingdienstkantoor duurzaam gesloopt. Complex onderdeel hiervan is de sloop van de bestaande kelder die vlak aan de Spuiboulevard grenst en tegen belendingen.

Schmidt Hammer Lassen Architects heeft op de website interessante informatie staan over het project.