Groot Willemsplein


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

LSI Projectontwikkeling

Architect:

Dam & Partners

Brandtechnisch adviseur:

Peutz

Installatie adviseur:

J. van Toorenburg B.V.

Bouwmanagement:

LSI Zalmhaven Office Developments

Bouwfysica:

Peutz

Hoofdaannemer:

Slavenburg

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2011 - 2013

Oorspronkelijk bouwjaar:

1941

Omvang:

13000 m2 BVO

Locatie:

Rotterdam

Dit gebouw werd in 1941 gerealiseerd voor destilleerderij NV Blankenheym & Nolet’s. Na enkele jaren leegstand kreeg het een nieuwe bestemming als duurzaam kantoorgebouw voor netbeheerder Joulz. Het Groot Willemsplein is vanaf de begane grond tot en met de vierde verdieping intern volledig gestript, de vijfde verdieping en technische ruimten zijn gesloopt. Bij deze transformatie werden drie nieuwe verdiepingen toegevoegd met een zo licht mogelijke constructie en voorzien van glazen vliesgevels. Het gebouw heeft na de renovatie en uitbreiding een BREEAM rating (duurzaamheid) ‘very good’. 

De bestaande constructie van het gebouw bestaat uit in het werk gestorte betonportalen (kolommenstructuur met balken) en betonvloeren die de stabiliteit borgen. De nieuwe 3-laagse opbouw bestaat uit een staalconstructie met kanaalplaten met gewapende druklaag. Het gebouw is in de nieuwe toestand, met nieuwe betonkernen waarin de liften en trappen zijn opgenomen, gestabiliseerd. De nieuwe kernen zijn gefundeerd op nieuwe palen die door de kelder zijn aangebracht. De bestaande kelder is een in het werk gestorte betonconstructie.

Er zijn meerdere sparingen in de bestaande vloeren gemaakt en de patio is dichtgezet.  Eén bestaande verdiepingsvloer bestaat uit een voorgespannen vloer zonder aanhechting. Een deel van deze vloer is gesloopt waarbij eerst de vloer is onderstempeld, de voorspankabels zijn ontspannen, een deel van de vloer is gesloopt en deels aangestort. Daarna zijn de voorspankabels opnieuw aangespannen en zijn de stempels verwijderd.