Stadshart Almere fase 1


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Gemeente Almere

Architect:

Rem Koolhaas, OMA, Rotterdam; William Allsop, Londen; DS Landschapsarchitecten; Rene van Zuuk, Almere; De Architecten Cie, Amsterdam

Bouwkundig adviseur:

Bureau Bouwkund, Rotterdam en Amsterdam

Installatie adviseur:

HE Adviseurs, Rotterdam

Bouwmanagement:

DVP, Den Haag

Hoofdaannemer:

Bouwfonds MAB; Blauwhoed Eurowoningen

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

1995 - 2005

Omvang:

31800 m2 BVO

Locatie:

Almere

Door Rem Koolhaas van bureau OMA is in 1995 een masterplan voor de uitbreiding van het centrum van Almere ontwikkeld, het zogenaamde stadshart Almere, tegenwoordig Citymall 036. Het plan is in een tijdsperiode van 12 jaar ontwikkeld en gebouwd en is opgedeeld in twee fasen.

Fase 1 van het stadscentrum betreft het urban entertainment center met ondermeer een openbare parkeergarage, bowling, billboard restaurant met luifel en fietsenstalling, popzaal en discotheek, hotel, waterplein met schotsentuin en appartementengebouw met een privégarage. Fase 2 betreft het winkelcentrum met ondermeer een drietal openbare parkeergarages, vele winkels in diverse formaten met daarboven woningen, een bibliotheek, laad- en los zone´s en verkeerswegen.

In het plan introduceerde bureau OMA het gebogen maaiveld omdat de gemeente de uitdrukkelijke wens had het centrum toegankelijk te houden voor de auto. Het maaiveld moest daartoe worden opgetild; vanaf de rand van het Weerwater tot zes meter boven de Hospitaalweg en dan weer aflopend tot aan het Stadhuisplein. Zo ontstaan een benedenwereld en een bovenwereld. In de benedenwereld is er ruimte voor de wegen, voet- en fietspaden en busbanen plus 2.400 parkeerplaatsen. De bovenwereld vormt een verkeersvrij voetgangersgebied met winkels. Woningen treft men aan boven op de winkels.

Het gebogen maaiveld zorgt voor een aantrekkelijke hellingslijn in de vlakke polder. Het rechtlijnige raster van de bestaande bebouwing in het centrum is verlaten. In het nieuwe plan wordt gewerkt met diagonalen en verspringende hoeken. Zo ontstaat een centrum met een verfrissende veelzijdigheid. Zowel visueel als qua voorzieningenniveau.