Clubverzamelgebouw Varkenoord


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Stadsontwikkeling Rotterdam

Architect:

NL Architects

Hoofdaannemer:

Betsema Bouw

Installatie adviseur:

Sweco

Bouwmanagement:

Stadsontwikkeling Rotterdam

Bouwfysica:

Sweco

Coördinerend adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2015 - 2017

Omvang:

2400 m2 BVO

Locatie:

Rotterdam

Beeldmateriaal:

Sebastian van Damme en Maarten Koekoek

Clubverzamelgebouw Varkenoord is het nieuwe onderkomen voor de verschillende voetbal- en hockeyclubs van sportcomplex Varkenoord. In dit clubverzamelgebouw komen de kleedkamers, bergruimtes, vergaderruimtes en kantines met bijbehorende buitenruimtes voor de vier clubs. De lange zijgevels van dit gebouw zijn vormgegeven als tribunes, waarbij er op het bovenste gedeelte daadwerkelijk prefab-tribunes zijn toegepast vanwaar er naar de rondom gelegen sportvelden gekeken kan worden.

De 2 lange zijdes van het gebouw lopen vanaf de begane grond tot dak taps naar elkaar toe, zodat de doorsnede piramidevormig is. Op de begane grond, tussen de met kunstgras bekleedde taluds, bevinden zich de kleedkamers en de bergruimtes. Hier bestaat de constructie uit kalkzandsteen en beton. Boven de 1e verdiepingsvloer bevindt zich een staalconstructie die de prefab-tribune en inwendige betonvloeren draagt. Op de 1e verdieping bevinden zich onder andere 3 ruime kolomloze kantines welke doorlopen tot de nok. Door de slim ontworpen staalconstructie met trekstaven in de diagonale vlakken en horizontale vakwerken in de uitkragende vloeren, zijn de trekschoren van de spanten hier vermeden en hebben we de constructie desondanks relatief slank kunnen houden.

De gevel rondom deze kantines bestaat in zijn geheel uit een glazen plint, zodat ook vanuit hier vrij over de sportvelden uitgekeken kan worden. Door deze glazen plint en slanke kolommetjes lijkt de uitkragende betonnen punt te zweven boven de groene taluds.

Designboom.com publiceerde een artikel  over het project, met mooie foto's.