Wilo


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Wilo Nederland

Architect:

Benthem Crouwel Architekten

Hoofdaannemer:

De Geus Bouw

Installatie adviseur:

Deerns

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2006 - 2008

Omvang:

1300 m2 BVO

Locatie:

Westzaan

Vakprijzen gewonnen:

Nationale Staalprijs 2010 in de Categorie Industriebouw

Het bijzondere, energiezuinige bedrijfsgebouw voor Wilo Nederland is geïnspireerd op de core-business van het bedrijf als waterpompenfabrikant: een buisvormig volume met aluminium felsgevel en een spectaculair oplopend overstek boven het water. De nieuwbouw ligt op een prominente zichtlocatie, op een smal toelopende kavel op de kop van de entreeweg en aan het water. De ligging aan het water wordt versterkt door de buisvorm te verjongen en door het enorme overstek van twintig meter. Het overstek wordt gedragen door twee vakwerken die volledig in het zicht zijn gelaten en worden geaccentueerd door toepassing van de bedrijfskleur ‘Wilogroen’.  In de gevel accentueren UNP profielen de kopgevels van het gebouw met een verbijzondering bij het balkon boven het water. De kopgevels vormen de representatieve gevels naar het voorterrein en het water en zijn zo transparant mogelijk uitgevoerd. De langsgevels van het gebouw zijn meer gesloten en vormen een afscherming voor het verkeersgeluid van de Westzanerweg.  Voor gewichtsbesparing van het overstek is gekozen voor een innovatieve dakoplossing; een lichtstalen dak van geprofileerde staalplaat.

In het interieur van het gebouw is de hoofddraagconstructie als ‘groene’ draad terug te vinden in de gebruiksruimten. De staalconstructie en verzinkte binnendozen met perforatie voor akoestiek zijn hier volledig in het zicht, net als alle installatie onderdelen, dit onderstreept nogmaals het werkveld van de opdrachtgever. In het hart van het gebouw is de installatieruimte uitgevoerd met een transparante glazen wand. Hiermee draagt het gebouw in zijn geheel bij aan de nevenfunctie als kennis- en opleidingscentrum.

Zowel de gebouwuitstraling als de duurzame gebouwgebonden installaties zorgen voor een innovatief gebouw dat goed aansluit bij de ambities van Wilo Nederland B.V.