MKC de Schatkaart


Betrokken partijen

Opdrachtgever:

Stichting Samen tussen Amstel en IJ (STAIJ), Humankind & gemeente Amsterdam

Architect:

BDG Architecten

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2020 - n.t.b.

Omvang:

3400 m2 BVO

Locatie:

Amsterdam

Beeldmateriaal:

BDG Architecten

Op het nieuwe Centrumeiland in Amsterdam komt een nieuw voorzieningencluster: MKC De Schatkaart. Pieters Bouwtechniek is hierbij betrokken als constructeur vanaf het vroege schetsontwerp. De voorziening wordt het domein van een nieuwe Montessori basisschool, een kinderdagverblijf en een sportvoorziening voor de school en de buurt.

Traplandschap met sterk centraal hart
Het architectonisch ontwerp wordt verzorgd door BDG Architecten. De krappe kavel met ruim een meter hoogteverschil wordt optimaal benut met een splitlevel ontwerp van vier verdiepingen. Hierdoor ontstaat maximaal ruimte voor onderwijs, ontmoeten en bewegen. Ook biedt deze opzet plek aan een half-verdiepte fietsenkelder evenals een dakterras waar het onderwijs in een groene omgeving wordt doorgezet. En dat is fijn in een stad waar (buiten)ruimte schaars is. Vides en een traplandschap geven MKC De Schatkaart een sterk centraal hart en faciliteren een grote interne verbinding tussen de verdiepingen en leerdomeinen.

Een atrium verspreidt het daglicht door het relatief diepe bouwblok. Het eerste niveau is het terrein van het kinderdagverblijf en onderbouw en heeft directe toegang tot het buitenterrein. Loggia’s gekoppeld aan de onderwijsruimte zorgen ook hier voor een prettige relatie met buiten. De hoge sportzaal op de bovenste laag is via trappenhuizen aan weerszijden van het kindcentrum bereikbaar. Hierdoor is deze voorziening ook in de avonden door de wijk te gebruiken.

Kindcentrum klimaatbestendig rustpunt tussen zelfbouwkavels
De Schatkaart komt op een bijzondere locatie op het hoofdplein van het Centrumeiland. De zuidwestgevel langs het bomencarré en de hoofdentree worden daarom nadrukkelijk uitnodigend en transparant vormgegeven. Het kindcentrum vormt een rustpunt in de wijk waar de zelfbouwprojecten sterk verschillen in vorm en materiaal. Tegelijkertijd sluiten de ontwerpers in het exterieur aan op deze diversiteit. Het gebouw krijgt een stadse voorgevel met een metselwerk frame en een invulling van materialen met een warme uitstraling. Door grote gevelopeningen zijn de kleurrijke binnenwanden vanaf de straat goed zichtbaar. De groene daktuin en de in gevelornamenten geïntegreerde nest- en insectenkastjes stellen het bovenste bouwdeel in het teken van de natuur. Daarnaast is het kindcentrum rainproof met een afwatering richting het bomencarré. Met dit ontwerp voor MKC De Schatkaart wordt niet alleen bijgedragen aan een optimaal welbevinden van de gebruikers, maar ook aan de klimaatbestendige stad.

Heldere constructie
Het split-level gebouw krijgt een heldere constructie, opgebouwd uit kanaalplaten op stalen geïntegreerde liggers. Het traplandschap wordt gevormd met stalen trapbomen met een grote overspanning. Het centraal gelegen atrium wordt benadrukt door uitkragende vloeren. Intern wordt het gebouw voorzien van een kolommenstructuur. De twee stijgpunten aan de uiteinden van het atrium worden benut als stabiliteitskern, voor de beide gebouw-helften. Om het architectonisch en functioneel ontwerp maximaal te faciliteren is gekozen voor relatief slanke stabiliteitskernen, met verbrede voet om het gebouw voldoende stijfheid te geven. Het gebouw wordt voorzien van een sportzaal op de bovenste verdieping, met een zwevende betonvloer die trillings-geïsoleerd wordt opgelegd op de constructieve draagvloer.

 

Voor vragen over het MKC De Schatkaart Centrumeiland kan u contact opnemen met het MKC via info@mkcdeschatkaart.nl