De Bouwmeester


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Woonzorg Nederland

Architect:

Mecanoo Architecten

Hoofdaannemer:

Bouwbedrijf Berghege

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2014 - 2016

Locatie:

Amsterdam

In Amsterdam Nieuw-West in de wijk Slotervaart Zuid heeft Woonzorg Nederland sociale huurappartementen voor senioren gebouwd. Het nieuwbouwcomplex wordt omsloten door de Pieter Calandlaan, de Louis Crispijnstraat, de Tourniairestraat en de Louis Bouwmeesterstraat. De naam van de nieuwbouw De Bouwmeester is ontleend aan die straatnaam.

De Bouwmeester bestaat uit vier bouwblokken met in totaal 174 sociale huurappartementen. De appartementen zijn levensloopbestendig, dus brede deuren en geen drempels.

De constructie bestaat uit kalkzandsteenwanden en breedplaatvloeren. De begane grond bestaat uit kanaalplaatvloeren. Enkele kopwanden zijn uitgevoerd als betonnen wandligger gezien er slechts kolommen/schijven op de begane grond staan. De galerijen zijn uitgevoerd als prefab platen die met stalen hoeklijnen zijn opgehangen. De prefab balkonplaten zijn met isokorf aan de betonnen vloeren bevestigd. De bergingen bestaan uit een betonnen balkenframe. De gebouwen zijn gefundeerd op betonpalen. De stabiliteit van het gebouw wordt in beide windrichtingen ontleend aan kalkzandsteen wanden.

Het project is tot stand gekomen met een minimum aan ontwerp- en uitwerkingskosten, ondermeer door de slimme toepassing/automatisering van onze tekensoftware.

Bouwbedrijf Berghege maakte een drone film tijdens de bouw.