Bostoren


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Stichting Schovenhorst, Putten

Architect:

SeARCH architecten, Amsterdam

Hoofdaannemer:

De Combi, Deventer

Bouwmanagement:

BBN Adviseurs

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2004 - 2009

Locatie:

Putten

Beeldmateriaal:

Gerard Dubois

De 40 meter hoge Bostoren op Landgoed Schovenhorst in Putten biedt na een wandeling van 235 treden uitzicht over verschillende boomsoorten en over Amersfoort, de Veluwe en de windmolens in de polder.

Op 30 meter boven maaiveld kan men over een net klimmen en iets hoger een voorstelling meemaken in een klein theater. Het einde van de wandeling is een nieuw onderdeel van het bos. Op het platform met een diameter van 17 meter en een gewicht van 480 ton, zijn bomen aangeplant. Bij speciale gelegenheden kan op het maaiveld niveau een Indiaanse 'tipi' om de stalen kern gevouwen worden. Vanaf de grond naar boven kijkend is de onderzijde van het platform zichtbaar, welke is bekleed met een spiegelende rvs plaat.

De constructie bestaat uit een stijve kern met uitkragende delen geheel uitgevoerd in staal. Het ontwerp is een nauwe samenwerking tussen SeARCH architecten en Pieters Bouwtechniek, met name bij het dimensioneren en ontwerpen van de beeldbepalende staalconstructies.

Vanaf de grond naar boven kijkend is de onderzijde van het platform zichtbaar, welke is bekleed met een spiegelende rvs plaat.