Sportplaza Mercator


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Sportfondsen Nederland en de Gemeente Amsterdam, Stadsdeel de Baarsjes

Architect:

Venhoeven CS

Installatie adviseur:

Hellebrekers

Bouwmanagement:

Draaijer en Partners

Hoofdaannemer:

Van Wijnen Heerhugowaard

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2001 - 2006

Omvang:

7200 m2 BVO

Locatie:

Amsterdam

Het gebouw kan omschreven als een ‘high-tech watergrot’, met buiten- en binnenzwembaden, fitnessruimte, kinderopvang, kantoorruimte, therapiebad, een multifunctionele zaal, alsmede een drive-in restaurant. Ondanks de verschillende functies, doelgroepen en wensen is het gebouw overzichtelijk, veilig en flexibel in gebruik. De routes zijn vanzelfsprekend en er zijn verschillende niveaus toegepast om het overzicht over de functies te vergroten. Aan de straatzijde heeft bijna elke functie in het gebouw een eigen entree, in het gebouw zorgen ver doorgetrokken zichtlijnen en onverwachte doorkijkjes ervoor dat alle bezoekers, activiteiten en culturen onderling verbonden zijn.

Het complex is op te vatten als een betonnen plaat met hierop een stalen hal. De betonnen plaat bevat de baden en hoogteverschillen. Het dak bestaat uit opengewerkte stalen spanten op 5.40m en 7.20m afstand. Deze spanten hebben, al naar gelang de situatie, een andere overspanning. Hierdoor zijn ze boven de baden anders dan boven de feestzaal. De dakvorm ontstaat door de spanten telkens een andere vorm te geven. Over de spanten zijn geperforeerde damwandprofielen geplooid, waarop het dakpakket is aangebracht. Het dak loopt over in de gevels, waardoor ook constructief dezelfde detaillering ontstaat. Rondom het gebouw ligt een ring van drainageleidingen voor de regenwaterafvoer. Deze relatief eenvoudige constructie geeft aan het interieur een technische atmosfeer, terwijl toch intieme ruimtes zijn gecreëerd.

Bij activiteiten in de feestzaal kan de gevel ter plaatse van de entree door een scharnierende "klep" opgeklapt worden tot een luifel. Achter deze "klep" bevindt zich een klimaatgevel als vliesgevel (verlijmd) uitgevoerd.