Stadhuis Zoetermeer


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Gemeente Zoetermeer

Architect:

OTH Architecten

Hoofdaannemer:

DURA Vermeer Rotterdam

Coördinerend adviseur:

Kaskon Zoetermeer

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2015 - 2017

Locatie:

Zoetermeer

Beeldmateriaal:

Fotografie Mike van Bemmelen

Het stadhuis in Zoetermeer is oorspronkelijk in de jaren '80 gebouwd. De raadzaal van het stadhuis wordt intern verbouwd. In de huidige raadzaal is het de wens om de bestaande beton kolommen te verwijderen. De bestaande verdiepingsvloeren worden door een nieuwe staalconstructie opgevangen.

De nieuwe staalconstructie bestaat uit stalen vakwerken die de bestaande bovenliggende verdiepingen opvangen. Hierbij rust de nieuwe staalconstructie op een nieuwe poerfundering. Doordat de staalconstructie door de bestaande verdiepingsvloer gaat en een overspanning heeft 10,6 meter, is de nieuwe staalconstructie zo veel mogelijk in de fabriek geprefabriceerd. De verschillende onderdelen zijn op de locatie verbonden door middel van een boutconstructie. Voordat de kolommen ter hoogte van de begane grond gesloopt kunnen worden, zijn de dubbele vakwerken op spanning gebracht door middel van een vijzelconstructie.

In het eerste ontwerp was het de bedoeling dat de nieuwe vakwerken afgewerkt moesten worden. Gemeente Zoetermeer, de opdrachtgever van de verbouwing, is dusdanig enthousiast over het resultaat dat de staalconstructie uiteindelijk in het zicht blijft.