Landscape House


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Universe Architecture

Architect:

Universe Architecture

Bouwkundig adviseur:

Pieters Bouwkunde

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2019 - n.t.b.

Omvang:

800 m2 BVO

Beeldmateriaal:

Universe Architecture

Architect Janjaap Ruijssenaars van Universe Architecture heeft in samenwerking met wiskundige en kunstenaar Rinus Roelofs een gebouw ontworpen welke gebaseerd is op een Möbiusstrip. Het gebouw neemt de vorm aan van een gedraaide maar continue lus waarin de vloer het plafond wordt en het plafond de vloer. Het zou kunnen functioneren als woning, als kantoor, of als paviljoen/bijeenkomstruimte met een oppervlakte tot ca. 800 m2 op een nader te bepalen locatie. Gezien locatie en functie flexibel dienen te zijn is in het ontwerp per onderdeel rekening gehouden met de maatgevende situatie; voor brand, geluid, e.d. is uitgegaan van een woonfunctie. Voor de constructie is uitgegaan van een bijeenkomstruimte in kustgebied.

De bekleding zal rondom, i.v.m. de grote overspanningen, bestaan uit lichtgewicht elementen die in diverse parametrische vormen verkrijgbaar zijn. Vanwege deze benodigde eigenschappen worden Bruil / Hi-Con betonelementen overwogen. De materialisatie bestaat uit een robuust ogend materiaal boven en beneden een transparante glasstrook. Door eenduidigheid in de materialisatie van de robuuste stroken zal het beeld van de Mobiusstrip benadrukt worden.

De vloeren van het gebouw worden gebouwd middels kanaalplaatvloeren met een overspanning van maximaal 8 m. De verdiepingsvloeren worden gedragen door stalen THQ-liggers welke onderdeel zijn van een stalen vakwerkligger met een overspanning van maximaal 30 m. Dit levert een interieur met vrije indeelbaarheid wat ten goede komt van eventuele functiewijzigingen. De begane grondvloer en de stalen kolommen worden gedragen door de betonnen balken van de fundering op palen.

Het ontwerp van het gebouw leent zich uitstekend voor een parametrische opzet van de berekeningen. In combinatie met een mogelijke wijziging in functie en locatie is het zeer goed mogelijk dat het formaat van het gebouw nog niet vast staat. Middels een parametrische berekening kan snel ingespeeld worden op ontwerpwijzigingen.