Gymzaal Adamshofstraat


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Gemeente Rotterdam Dienst Stadsontwikkeling

Architect:

Artesk van Royen Architecten i.s.m. Ziegler | Branderhorst

Hoofdaannemer:

Aannemingsbedrijf W. Schipper BV

Installatie adviseur:

Sweco

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2017 - 2018

Omvang:

650 m2 BVO

Locatie:

Rotterdam

Beeldmateriaal:

Kees Stuip | Photostuip, Ziegler | Branderhorst en Pieters Bouwtechniek

De gemeente Rotterdam realiseert op verschillende locaties in Rotterdamse woonbuurten gymzalen die door meerdere scholen en sportverenigingen kunnen worden gebruikt. Als internationale sportstad, zet de gemeente Rotterdam sport ook in voor maatschappelijke doeleinden. Daarbij is er extra aandacht voor de jeugd, ouderen en mindervaliden. Lekker Fit! is een gemeentelijk initiatief dat overgewicht en bewegingsarmoede onder kinderen en jongeren tegengaat. Om het nog makkelijker te maken voor de jeugd om te bewegen, versterkt de gemeente Rotterdam de relatie tussen sport en onderwijs.

De gymzaal is gebouwd op het snijvlak van een schoolplein en een buurtplantsoen. De ligging aan het kleine buurtpark en het schoolplein van het Winford College waren bepalend voor de massa: een hoge zaal te midden van twee lagere zijbeuken. De entree ligt zichtbaar op de hoek en biedt diagonaal doorzicht naar de zaal. De kleedkamers zijn op de verdieping boven de entree gesitueerd met er tussen een overloop / balkon uitkijkend over de zaal. In het gehele interieur is de toepassing van massief houtbouw (CLT) beeldbepalend. De dakvloer en de verdiepingsvloer bestaan uit Lignatur (houten kanaalplaten). 

De ramen tot aan het plafond van de zaal, zorgen voor een natuurlijke lichtinval, zonder inkijk vanaf de openbare ruimte. De hoge dubbele gelamineerde houten dakliggers reflecteren het daglicht. Deze gymzaal staat heel precies ontworpen in de krappe locatie waardoor de ruimte tussen de gymzaal en de school twee mooie en bruikbare schoolpleintjes definiëren. De voordeur is gemaakt van het hout uit de gekapte plataan die ruimte maakte voor deze gymzaal. Hierin is ook de naam van de gymzaal verwerkt: De Adamshof.

Het programma van gymzaal De Adamshof, met een bruto oppervlakte van 650 m², omvat een gymzaal van 350 m² netto waarbij de zaal zelf een afmeting heeft van 14 x 24 meter en een vrije hoogte van 8 meter tussen de balken. De overige ruimtes bestaan uit een bergingen, kleedruimten, wasruimten, docentenruimte, toiletten en een technische ruimte.