Science park Utrecht


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Utrecht Science Park

Architect:

Jan Bakers Architecten

Brandtechnisch adviseur:

DGMR

Installatie adviseur:

Deerns

Bouwmanagement:

Synquis

Bouwfysica:

DGMR

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2018 - 2020

Omvang:

22000 m2 BVO

Locatie:

Utrecht

Beeldmateriaal:

Impressies: BBA Architecten

In het Utrecht Science Park komt een nieuw laboratoriumgebouw dat ruimte biedt aan gerenommeerde Life Sciences Research & Development (R&D) bedrijven. De aanwezige internationaal gerenommeerde onderzoeksinstellingen, medische centra en bedrijven hebben een enorme potentie voor zowel de Utrechtse als de Nederlandse economie. Er is grote behoefte aan ruimte voor het huisvesten van private R&D activiteiten, zowel voor bedrijven die al gevestigd zijn op het sciencepark als bedrijven die zich er graag willen vestigen.

R&D bedrijven zijn cruciaal voor het vertalen van de aanwezige kennis naar producten en diensten die oplossingen bieden voor grote maatschappelijke opgaven. De ambitie is om in het sciencepark het aantal private R&D banen met enkele duizenden banen verder te laten groeien. Om deze ambitie te kunnen verwezenlijken is voldoende bedrijfsruimte nodig. De beschikbaarheid van een groot R&D bedrijfsverzamelgebouw is een topprioriteit.

Stichting Utrecht Science Park is gevraagd om het ontwerpproces te begeleiden en heeft daartoe een ontwerpteam samengesteld bestaande uit adviseurs van Jan Bakers Architecten, Pieters Bouwtechniek, DGMR Bouw, Deerns Nederland, Being Development en Synquis. Dit team heeft een voorlopig ontwerp gemaakt voor een gebouw van 22.000 m2 BVO met een corporate uitstraling dat een visitekaartje vormt voor het Utrecht Science Park. Er komen gedeelde voorzieningen om ontmoetingen te faciliteren en het gebouw kent een hoge mate van duurzaamheid en flexibiliteit. Uitgangspunt is het creëren van een gezonde en inspirerende werkomgeving voor de gebruikers.

Pieters Bouwtechniek is als hoofdconstructeur verantwoordelijk voor het ontwerp van de hoofddraagconstructie. De Accelorator heeft een footprint van circa 4.000 m2. In het hart van het gebouw is een groot Atrium ontworpen. Vanuit dit Atrium wordt het daglicht bij de kantoren en laboratoria gebracht. Rondom het grote atrium zijn over 6 verdiepingen de laboratoria en kantoren georganiseerd. De verdiepingen hebben een beschikbaar vloeroppervlak van circa 3.000 m2 per vloer en zijn vrij indeelbaar. Ter plaatse van de kantoren hebben de vloeren een overspanning van 16,20 meter en worden gedragen door dragende prefab betonnen gevels. Om te kunnen voldoen aan de hoge trillingseisen zijn ter plaatse van de laboratoria de vloeroverspanningen maximaal 8,10 meter. Het gebouw staat op een enkellaagse stallingsgarage waar tevens de installaties en de sprinklerbak zijn ondergebracht.