Villa VPRO


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Arup, London

Opdrachtgever:

Omroepvereniging VPRO

Architect:

MVRDV

Bouwkundig adviseur:

Bureau Bouwkunde, Rotterdam

Installatie adviseur:

DGMR, Arnhem

Hoofdaannemer:

Voormolen Bouw BV, Rotterdam

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

1994 - 1997

Omvang:

10500 m2 BVO

Locatie:

Hilversum

Beeldmateriaal:

Rob ‘t Hart

In 1997 verhuisde de VPRO van zijn oude pand, een groep van 13 villa's, naar de nieuwe 'Villa VPRO'. Door de jaren heen hadden de oude villa's een cruciale rol gespeeld bij het bepalen van de identiteit van de VPRO. Het personeel, dat eerder in de en-suite ruimtes,  zolders, zonnelounges en begane grond werkte, moest nu een plekje vinden in een 'echte' kantooromgeving. De vraag die centraal kwam te staan bij het ontwerp van een nieuw hoofdkantoor was of de informele sfeer die heerste in de oude villa's, terug zou kunnen komen in een modern kantoor. 

Het groen dat stond waar het nieuwe gebouw nu staat, werd vervangen door een verhoogd met gras bedekt dak waaronder de villa ligt, die bestaat uit de verschillende verdiepingen. De vloeren zijn met elkaar verbonden door verschillende oplossingen zoals hellingen, traptreden, monumentale trappen en kleine verhogingen. Lounge, zolder, hal, patio en terras dienen allemaal om de sfeer van het oude pand terug te laten komen. De vloeren worden ondersteund door een raster van kolommen en stabilisatoren. Deze in combinatie met de volledig open hoogte, zorgen ervoor dat de kamers de grootst mogelijke transparantie behouden. 

De technische voorzieningen zijn verborgen in de holle vloer. Lucht, data en elektriciteit gaan door semi-transparante schachten.  Ook de manier waarop het gebouw is afgewerkt suggereert de oude villa's; geen verlaagde plafonds maar een 'echt' plafond. Geen geprefabriceerde muren, maar steen, staal, hout en kunststof. Geen massaproductie van vloerbedekking, maar Perzische en sisal-tapijten. Geen kleine ramen maar hoogtes met verdiepingshoge schuifelementen die praktisch elk kantoor toegang geven tot een tuin, balkon, terras of patio. 

De voorgevel is het resultaat van diverse vereisten. Om de meest open kijk te bieden op de omgeving, was het oorspronkelijke voorstel voor een voorgevel bestaande uit een systeem van heteluchtblazers. Maar aangezien een dergelijke opstelling juridisch niet was toegestaan, werd het idee vervangen door een ontwerp met 35 verschillende soorten glas. De kleur, reflectiviteit en mate van transparantie weerspiegelen de verschillende manieren waarop ze worden geplaatst, ten opzichte van de achterliggende kamers en de hoogte van de gevel. Op deze manier wordt de ruimtelijke kwaliteit van het interieur weerspiegeld in verschillende glassoorten.

Bron: MVRDV