Duurzame appartementen op oude mavoterrein; flexwoningen op brandweerterrein

28 oktober 2022

Voor de zomervakantie van 2023 gaat de eerste schop in de grond voor een duurzaam appartementengebouw op het terrein van de voormalige mavo in Zwanenburg. Er komen duurzame koopappartementen. Voor het terrein van de oude brandweerkazerne gaat de gemeente onderzoeken of er flexwoningen kunnen komen.

De appartementen worden gebouwd door SBB Ontwikkelen en Bouwen (SBB) uit Beverwijk. Er komen aan de Dennenlaan zestien woningen in het middeldure en twee appartementen in het dure segment die het bedrijf straks zelf gaat verkopen.

‘Nieuw Hout’
Zowel de buitenkant als de binnenkant van het appartementengebouw zijn grotendeels van hout, reden waarom het markante gebouw de toepasselijke naam ‘Nieuw Hout’ kreeg. Het staat in het park tussen de bomen, waardoor de houten materialen extra natuurlijk uitkomen. De gevelbekleding bestaat voornamelijk uit duurzaam geproduceerde houten latten. 

Het gebouw is vooruitstrevend in klimaatadaptie. Een voorbeeld: langs de gevels komen verzonken plantenbakken waarmee de biodiversiteit wordt verrijkt. Ook komen er nestkasten voor vogels en vleermuizen. Een watertank vangt regenwater op dat wordt gebruikt voor het groene dak en het vele groen rondom het gebouw. Bij neerslag gaat het regenwater in de waterplas rondom het gebouw. Alleen bij extreme neerslag wordt het afgevoerd naar de riolering.

Het gebouw en de grond rondom het gebouw zijn zo ontworpen dat mensen, dieren, planten en water met elkaar verbonden zijn. Het hoofdtrappenhuis krijgt volledig glazen gevels en een glazen dak. Als privacy schermen tussen de individuele balkons komen planten die in de zomer meer privégevoel geven en in de winter meer licht naar binnen laten. 

Voormalige brandweerkazerne
De gemeente onderzoekt de bouw van flexwoningen op het terrein aan de Olmenlaan. Op de marktuitvraag voor het terrein waar nu nog de voormalige brandweerkazerne zit, kwam geen enkele bieding binnen. De gemeente had er zo’n zeventien sociale huurwoningen bedacht. Aannemers zagen er vanaf vanwege de hoge grondstofprijzen en een tekort aan bouwvakkers. De redenen hiervoor zijn onder andere dat bouwmaterialen duurder en moeilijker verkrijgbaar zijn door de oorlog in Oekraïne en door de hoge inflatie. 

Hart van Zwanenburg
Met de bouw van de woningen aan de Dennenlaan en de Olmenlaan zit het project Hart van Zwanenburg in de laatste fase. Want het nieuwe dorpshuis en dorpsplein, een sporthal en een nieuwe Lidl zijn al gebouwd.

Een impressie van het duurzame appartementengebouw 'Nieuw Hout'


Terug naar het nieuwsoverzicht