Eerste fase renovatie Lijnbaan opgeleverd

29 november 2018

De eerste fase van de renovatie van de Rotterdamse Lijnbaan, tussen de Aert van Nesstraat en Oldenbarneveltplaats is gereed. De circa 800 strekkende meter winkelpromenade moet weer een gebied worden om te winkelen én te verblijven.

De luifels die de winkelpanden onderling met elkaar verbinden vormen het meest kenmerkende onderdeel van het ontwerp voor De Lijnbaan. Met de ‘oversteekluifels’ verbinden ze het winkelgebied en omkaderen de openbare ruimte waardoor een aangename buitenruimte onstaat, als een huiskamer in de stad.

Reiniging en restauratie
In de verdiepinggevels zijn de bestaande betonpenanten gereinigd en gerestaureerd. Waar nodig zijn ze teruggebracht door middel van een speciaal ontwikkeld ‘opzet-penant’ uit composietbeton.

De terugliggende nis tussen de luifels en de doorgaande gevelbalk ter hoogte van de verdiepingsvloer – tevens een belangrijk element in het ontwerp van De Lijnbaan – is over de hele lengte zorgvuldig gerestaureerd en voorzien van gaas als duivenwering om vervuiling in de toekomst te voorkomen.

Op 21 november 2018 zijn de luifels van Blok A feestelijk opgeleverd. Eind 2018 begint de start van de restauratie van de luifels van Blok B, het resterende deel van de Lijnbaan. Daaropvolgend zullen de luifels van Blok C, de Korte Lijnbaan, gerestaureerd worden.

 

Mei architects and planners | fotograaf Ossip van Duivenbode
Stadsarchief Rotterdam | fotograaf Ary Groeneveld


Terug naar het nieuwsoverzicht