Kaaspakhuis wint Staalprijs 2018

4 oktober 2018

Kaaspakhuis te Gouda heeft gisteren de Staalprijs 2018 gewonnen binnen de categorie Woningbouw. De Staalprijs is de tweejaarlijkse bouwprijs voor projecten in staal. De jury kan projecten nomineren in vijf categorieën. De uitslag werd bekengemaakt tijdens de Nationale Staalbouwdag 2018. 

Het Kaaskpakhuis ‘De Producent’ in de kaasstad Gouda is een rijksmonument en onderging een spectaculaire transformatie tot woongebouw met lofts. In het gebouw zijn 50 appartementen van 60-120 m2 gerealiseerd, met een groot atrium in het midden. Het ontwerp houdt rekening met de bijzonder rol die het in de kaasgeschiedenis van Gouda heeft. Door innovatief hergebruik van zoveel mogelijk elementen uit het oude pakhuis, zoals de originele kaasplanken, is de geschiedenis van 100 jaar kaas maken nog goed voelbaar in het gebouw.

De grootste veranderingen van de transformatie naar loftwoongebouw pas zichtbaar als je het gebouw binnengaat. Door aan weerszijde van de oorspronkelijke ventilatiesteeg tussen de twee pakhuizen stukken vloer en gevel weg te halen, en vervolgens de steeg te overkappen, is een royaal atrium ontstaan. Van hieruit worden vier lagen loftappartementen ontsloten.

Mei architects and planners is de architect van dit originele ontwerp en is nauw betrokken geweest bij de uitvoering. 

De All Weather Terminal 4 was ook genomineerd binnen de categorie Industriebouw. Het International Student House was genomineerd binnen de categorie Woningbouw. 

Studentencafé
Er was door de organisatie een compleet programma geregeld voor studenten. Bouwen met Staal organiseerde, m.m.v. Tata Steel, voor meerdere groepen studenten een excursie naar de nieuwe zeesluis binnen het bestaande sluizencomplex bij IJmuiden. Er waren verschillende workshops en excursies. Daarnaast was het centrale meetingpoint voor studenten het Studentencafé. Hier waren verschillende bedrijven aanwezig voor eventuele vragen of een gesprek. Pieters was ook vertegenwoordigd tijdens het studentencafé. 

 

Beeldmateriaal: Ossip van Duivenbode


Terug naar het nieuwsoverzicht