Opening van Vrijzinnig Christelijk Lyceum (VCL)

21 maart 2019

In het Van Stolkpark opende onderwijsminister Ingrid van Engelshoven verleden week het nieuwe VCL-schoolgebouw. Het Vrijzinnig Christelijk Lyceum (VCL) is een zelfstandige school voor havo, atheneum en gymnasium met circa 800 leerlingen. Het oorspronkelijk schoolgebouw bestond uit bouwdelen uit verschillende bouwjaren met een oppervlak van ongeveer 8.000 vierkante meter. Het oudste deel, een villa uit 1903 is een rijksmonument en is behouden gebleven. De nieuwere bouwdelen, uit de jaren dertig, zestig en tachtig, zijn vervangen door nieuwbouw.

De hoofdvorm van het gebouw is een stervormig volume van maximaal drie verdiepingen, gemeten vanaf de twee straten. De villa vormt één van de poten van de ster. Twee poten of ‘vleugels’ van de nieuwbouw reiken naar de twee straten als waren het villa’s. In het midden ligt het centrale hart van de school met de entree(s).

In de omgeving staat een variatie aan bouwwerken. Villa’s maar ook geschakelde blokken. Identiteit van de omgeving wordt gekenmerkt door bouwwerken in het groen. Terug liggend ten opzichte van de kavelgrens maar wel met het gezicht naar de straat. De materialisatie in de buurt bestaat vooral uit metselwerk en stucwerk. De nieuwbouw van het VCL voegt zich in deze omgeving, op een eigentijdse manier.

Atelier PRO is de architect van deze uitbreiding-op-uitbreiding van de school, hierdoor kreeg het oude gebouw een gevoel van kleinschaligheid en menselijke maat. 

 

Beeldmateriaal: atelier PRO
Beeldmateriaal: atelier PRO


Terug naar het nieuwsoverzicht