Pieters projecten geselecteerd voor RAP 2019

11 november 2019

Van 1 november tot en met 1 december kan iedereen die de architectuur van Rotterdam een warm hart toedraagt, stemmen voor de Rotterdamse Architectuurprijs (RAP) publieksprijs. Uit de 47 inzendingen selecteerde de jury tien bouwwerken die de kwaliteit van architectuur in Rotterdam prachtig in beeld brengen. Ze komen niet alleen in aanmerking voor de juryprijs van 2019 maar ook voor de publieksprijs. 

Confectiefabriek
De confectiefabriek van de gebroeders Groosjohan verhuisde in 1920 naar het statige hoekpand op de hoek van de Aleidisstraat en de Jan van Avennesstraat in de Rotterdamse wijk Middelland. Bijna honderd jaar later, bij aanvang van het project in 2017, was er weinig over van de oorspronkelijke allure van dit karakteristieke hoekpand. De verticaliteit was grotendeels verdwenen en veel karakteristieke details ontbraken.

De Provenier 
Achter Rotterdam CS heeft zorgorganisatie Middin een verzorgingshuis voor een woonzorggebouw voor ouderen en mensen met een beperking vervangen: De Provenier.

Bijzonder aan de Provenier is dat verschillende zorgbehoevenden samen wonen op één plek, en dat de zorg ondergeschikt is aan het wonen. Zorgaanbieder Middin was direct medestander van het idee om het wonen de nadruk te geven en zorg te laten volgen. De heldere woonvisie: iedereen krijgt een eigen woning. Want iedereen heeft recht op privacy en een eigen leefruimte. Daarom is het ontwerp gebaseerd op gewone, zelfstandige woningen die voorbereid zijn op het scheiden van wonen en zorg. Dit geeft het gebouw grote toekomstwaarde.

Gymzaal De Adamshof 
De Gemeente Rotterdam realiseert op verschillende locaties in Rotterdamse woonbuurten gymzalen die door meerdere scholen en sportverenigingen kunnen worden gebruikt. De locatie van deze gymzaal ligt op loopafstand van verschillende scholen in Kralingen. Het ontwerp komt voort uit een samenwerking tussen twee ontwerpbureaus: Ziegler | Branderhorst stedenbouw en architectuur en Artesk van Royen Architecten. Het is een tijdloos gebouw, dat aansluit op de omliggende bebouwing, zorgvuldig ontworpen met doordachte details en oplossingen die uitnodigen om te gaan sporten.

Pieters is van bovenstaande projecten de hoofdconstructeur.

Stem je mee?

Gymzaal Adamshofstraat in Rotterdam | Beeldmateriaal: Ziegler | Branderhorst stedenbouw en architectuur en Artesk van Royen Architecten


Terug naar het nieuwsoverzicht