Stichting Stunt in nieuw onderkomen

17 augustus 2020

Afgelopen zomer verhuisde Stichting Stunt van het industriële pand aan de Schie naar een groots, zelf ontwikkeld belevingscentrum aan de Vulcanusweg in Delft: de Upcycle Campus. Voorheen werd het pand gebruikt als loods en als kantoorruimte door een aannemer, en nu is het pand herontwikkeld naar een werkruimte voor Stichting Stunt. In Schieoevers Noord, een belangrijk ontwikkelgebied nabij de sociaal zwakkere wijken in Delft, geeft de komst van de Upcycle Campus een enorme impuls aan de drieslag die de gemeente hier wil stimuleren: wonen, werken en ontmoeten.

Stunt is een sociale onderneming. In de leerwerkbedrijven maken ze unieke producten van restmaterialen voor (zakelijke) opdrachtgevers. Ruim honderd deelnemers zijn actief in één van de acht leerwerkbedrijven van Stunt, waaronder een lunchroom, naaiatelier, houtwerkplaats en fietswerkplaats. Recycling en upcycling zijn de sleutelwoorden in de werkmethode; door zoveel mogelijk met gebruikte en afgedankte materialen te werken, draagt Stunt bij aan een duurzame en circulaire stad.

De mensen doen bij Stichting Stunt vrijwilligerswerk, of ze krijgen een leerwerktraject richting betaald werk aangeboden, in samenwerking met de gemeente Delft. Ze doen in ieder geval werk dat bij hen past.

Pieters Bouwtechniek is constructeur voor het nieuwe pand. De opdrachtgever is Stichting Stunt Delft, de architect is Luz Architecten Delft en de aannemer is Van der Ende Bergambacht.

Circulair
Stichting Stunt werkt niet alleen met circulaire materialen, ook voor het nieuwe pand zijn zoveel mogelijk materialen hergebruikt. Het gebruik van de glaspanelen in het dak en in de binnenwanden is circulair aangezien deze zijn overgenomen van ander project. Dit project ging niet door, maar de panelen waren al geproduceerd. Het hergebruik van deze glaspanelen was het uitgangspunt in het ontwerp.

Voor de constructie van de fietsenwerkplaats zijn de staalprofielen van het bestaande pand hergebruikt.

Isolatie en PV panelen
De bestaande asbesthoudende dakplaten zonder isolatie zijn verwijderd en vervangen door geïsoleerde dakplaten. Op het schuine dak zijn op het zuiden PV panelen geplaatst, en op het noorden glaspanelen voor daglichttoetreding. 

Voor de keuken en de lunchroom zijn nieuwe geïsoleerde betonvloeren gestort die zijn gefundeerd op palen.

Voor het extra ondersteunen van de bestaande houten dakspanten zijn echte boomstammen van Staatsbosbeheer toegepast, zodat de belastingen van de nieuwe geïsoleerde dakplaten, de PV panelen en de glasplaten opneembaar zijn.

De verbouwing is nog niet helemaal af. Ze zijn nog bezig met afwerken van onder andere de binnenwanden met duurzaam hout.

In onderstaande video rijdt Max Christern in Rabobank’s elektrische eendje langs bij Stunt om te praten over hun duurzame werk en plannen.



Terug naar het nieuwsoverzicht