Trek maar een paal uit de grond

14 november 2017

Het fenomeen van de zogenoemde ‘palenpest’ speelt in Zaanstad al jaren. De houten palen onder de Zaanse woningen worden aangetast door bacteriën. Pieters is recent betrokken bij de Zeeheldenbuurt in Zaanstad waar dit ook speelt. De gemeente Zaanstad heeft de Campagne 'Funderingsproblemen, laat je huis niet zakken' gestart. Met deze campagne worden woningeigenaren aangespoord om het herstel van funderingen nu aan te pakken en niet te wachten totdat de noodzaak daar is.

Wethouder Jeroen Olthof: ‘We willen woningeigenaren motiveren om het herstel van hun woning zo snel mogelijk aan te pakken. Zij kunnen dat bijvoorbeeld gezamenlijk met hun buren doen.’

Onze opdrachtgever, die is gevestigd binnen de gemeente Zaanstad, heeft besloten om een houten paal onder de woning vandaan te trekken om de werkelijke paallengte vast te stellen. Om dit te kunnen doen is er een tijdelijke fundering gemaakt om de functie van de houten paal over te nemen. Vervolgens werd een deel van de betonfundering gesloopt en werd de houten paal uit de grond getrokken. Om de houten paal los te krijgen werd gebruik gemaakt van een spuitlans die water onder hoge druk langs de paal spuit.

De meeste panden in Zaanstad die vóór 1970 zijn gebouwd, staan op houten funderingspalen. Uit onderzoek blijkt dat veel houten funderingspalen zijn aangetast. Hierdoor kunnen panden verzakken, ontstaan scheuren in de gevels, vloeren bollen op en zo kunnen uiteindelijk gevaarlijke situaties ontstaan.

Pieters Bouwtechniek heeft ruime ervaring met funderingsherstel in Zaanstad, Haarlem, Amsterdam en omstreken.

 

 Terug naar het nieuwsoverzicht