Eerste gevelelementen op de 9e verdieping CasaNova geplaatst

8 maart 2021

De bouw van de 110 meter hoge woontoren CasaNova in de Wijnhaven van Rotterdam vordert. De eerste gevelelementen op de 9e verdieping zijn geplaatst. Prefab betonelementen worden inclusief kozijnen en glas geplaatst. Hiervoor is een hulpconstructie opgenomen dat (voor een deel) ook onderdeel is van de eindverankering naar de vloeren. Hiermee is het mogelijk de elementen direct te plaatsen zonder dat  eerst hulpvoorzieningen verwijderd dienen te worden.

CasaNova wordt een woontoren in een bijzondere driehoekige vorm. Waar de toren de plint raakt, verjongt het volume over vier lagen. De driehoekige woontoren komt bovenop een vijflaagse onderbouw met parkeergarage, woningen, commerciële functies en kantoren. Het dak van de onderbouw biedt ruimte aan een gezamenlijke daktuin voor de woningen van deze toren en bijbehorende kantoren.

De toren wordt opgebouwd uit een betonnen stabiliteitskern die over de gehele hoogte doorloopt. Vanuit de kern wordt vanaf de 4e verdieping een schuine betonnen dragende gevel gecreëerd die vanaf de 9e verdieping recht naar boven loopt. Bij de overgang van rechte naar schuine gevel ontstaan krachten die in de 9e verdieping worden verankerd met een stalen ring en extra wapening in de 9e verdiepingsvloer.

Pieters bracht het plaatsen van de schuine gevelelementen van de overgangsconstructie in beeld in onderstaande video.

In onderstaande timelapse is de stort van de fundering duidelijk te zien. 

Impressie: Barcode Architects


Terug naar het nieuwsoverzicht